Årets sista dag

Snötäcket ligger oförändrat och lyser upp vintermörkret. Har ingen aning om hur många grader det är idag. Vädergubben på Lule stad verkar strejka och visar inga grader idag. Men Älvsbyn har -6,4, så det är väl ungefär så, kanske lite varmare. Blir nog en lugn dag för mig i min ensamhet.

Det blir mycket TV förstås. Klockan 14 skidor. Sen har jag inte bestämt om det blir kanal ett och "Ett fall för mr Whicher" eller tvåan med "Loretta". Det är vid niotiden.

På tal om nyår och Skansens nyårsvaka, läste jag nåt roligt i AB. Börje Ahlstedt hade uttalat sig om att "nu var det på tiden att han fick ta över efter Jan Malmsjö med nyårsklockorna, annars skulle han inte sätta sin fot på Skansen mer". Är det ett hot eller ett löfte? Vem bryr sig om Börje Ahlstedt? Inte då jag i alla fall. Tycker mest att han är en äcklig, självbelåten gubbe. Bläh! Nu är jag elak, men har aldrig tyckt om den mannen.

När jag nu har slutat skriva ska jag permanentfärga mina vita ögonbryn. Har fått för mig att det är snyggare med brunt än vitt. Det vita håret får vara. Minns när jag ville ha rött hår. Tonade det och det blev inte rött utan rosa. Hur snyggt var det?

Sen ska jag duscha och efter det plocka in den rena tvätten. Vad ska jag äta idag? Årets sista måltid. Får väl fortsätta med de rester jag har. Kan göra en ökenmacka, med skinka, ägg, tomater och ost till lunch. Till middag kanske jag steker korv (innan den går ut i datum) med pommes frites. Vad spelar det för roll vad man stoppar i magen. Huvudsaken är ju att man blir mätt.

Sen en dusch innan lunch. Ni har säkert  en fin helg att se fram emot. Jag önskar er alla ett Gott Nytt År och att ni ska sköta om er! Hej då!

Detta är det enda fyrverkeri jag bränner av!


Årets sista tvätt

Tvättdag i dag. Det är bara att pulsa fram i snön till tvättstugan klockan 13. Har inte så mycket tvätt men vill ändå tvätta idag. Först är det till att hämta rullatorn i förrådet och lasta på den. Skulle behöva lite grejer från affären, men det får vänta. Just nu känns det inte som om jag skulle klara av en tur dit. Fötterna är så onda. Jag får väl lossas att det är en vanlig helg och skita i nyårsfirande.

Så här kan det se ut när jag är ute med rullatorn. Märk väl att det inte är jag, utan en gubbe vid namn Göte. Men det är samma för mig ibland.


Mina ben är så torra nu och jag ska försöka smörja dom med en trasa och tången. Har ingen lust med att få nåt sår på benet. Herre min skapare vad jag är handikappad, som har svårt för att t o m smörja lite fett på mig. Tur ändå att tången finns.

Jag har slutat spela Farmen och Gardens of time. Men jag spelar fortfarande häxspelet och bubbelsaga. Och naturligtvis, mahjong. Får väl spela det i helgen i min ensamhet.

Idag äter jag nog rester som jag har i kylen. Såg en dokumentär igår om en kvinna som var överviktig. Hon såg för hemsk ut och gjorde en operation för att gå ner i vikt. Hon blev manisk om att gå ner i vikt. Hoppade över måltider och fick inte i sig nån näring vilket gjorde att hon dog. Bäst att man tänker på vad man äter. Jag har ju svårt att banta eftersom jag inte kan röra mig nog mycket. Det reumatiska sätter stopp. Sen hoppar jag över  vissa måltider. Får sluta med det.

Ikväll blir det "På spåret" och julspecial "Downton Abbey". Båda programmen på ettan. Men innan dess är det "Tour de ski" klockan 14. Ha nu en bra dag så hör jag av mig på årets sista dag. Hej då!

Ha en bra torsdag

Igår smällde det till och blev -10 grader men nu är vi tillbaka med -1 grad. Däremot har det kommit mer snö i natt. Ska ut och sopa decket sen. Matte sover på min soffa och han verkar sova gott. Han börjar inte jobba förrän fyra, så jag låter honom sova.

Skulle behöva fara på affären och köpa kaffe bland annat. Men jag känns inte idas. Jag är hellre utan kaffe. Kanske jag far i helgen. En av mina grannar har blivit av med sparken. Den stod utanför ingången till huset. Stackars hon som var så beroende av sin spark. Ja det är inte roligt att bli gammal, då man blir beroende av hjälpmedel och andra människors välvilja. Sen har man kanske inte råd med att köpa sparkar för jämnan. Jaja!

SAIK vann hockeyn mot HV 71 igår. Såg matchen på TV. Sen såg jag "Lewis". Spelade lite häxspel och mahjong. Matte kom med hamburgare mitt i natta, när han slutat skiftet. Inte så nyttigt direkt. Men det var gott.

Nu ska jag in i duschen som vanligt. Klockan 14 börjar Tour de ski på SVT. Det ska jag se förstås. Ha en bra torsdag hörni! Hej då!


Jag ser "play"

Det blåste lite mer igår kväll. Jag har ju en stol kvar ute för att rökare ska få sitta när dom blossar. Dynan på den stolen blåste iväg. Får se om jag hittar igen den idag när det blir ljust. Ändå är det lä i den hörnan just. I alla fall är det -3 grader nu. Snön ligger kvar konstigt nog.

Efter bloggandet ska jag se på play. Och det ska ta ca fyra timmar innan jag är klar med det gloendet. Det är två program från gårdagen. Går ju bra när Emmerdale har ledigt. Ska också fixa en laxpudding idag.

SAIK spelar hemmamatch mot HV 71 i kväll. Hoppas dom vinner! Ja det är väl vad som händer för mig idag. Matte börjar jobba 16.00 och han kanske dyker upp här också. Isabel skulle komma igår men fick väl inte tid. Hon har ju så mycket att göra.

Ikväll ser jag återigen "Lewis" på TV. Sen blir det väl en tidig kväll för mig. Hoppas ni har det bra. Hej då!



He blås

Vädret är oförändrat, blåst och halka. 2 grader är det nu. Men jag kan trösta mig med att så blåsigt som det har varit söderut, har vi inte. Vi får väl se hur det blir.

En TV kväll blev det för mig igår. Först en ny serie på tvåan "Mildred Pierce" sen hoppade jag över till trean ocn en ny kanadensisk serie "Svärdet och spiran". Den sistnämnda visas hela veckan med fyra avsnitt. I kväll får jag problem med vad jag ska se. På ettan "Misterioso", en svensk serie i två avsnitt, på trean "Svärdet och spiran" och på femman "Lewis". Alla sänds klockan 21. Tur att jag har play.

SAIK fick spö av Färjestad igår kväll. Det är nåt man får ta ibland.

Ska in på HM via nätet idag och beställa ett underlakan som jag ska ge Matte. Ett sånt där dra-på-lakan.

Har för mig att Tour de ski startar på torsdag. Hoppas ettan visar det så man slipper se det på fyran. Dom brukar väl börja med sprint har jag för mig. Sen åker jag skidor hela helgen. Sverige har nog ingen chans i år. Men man kan ju hålla tummarna ändå.

Nu ska jag in i duschen och ta en lång varm tvagning. Det blir till att äta rester av julmaten idag också. Jag är redan less, men får stå ut. Ha det bra så hörs vi i morgon. Hej då!




Annandagen

Ni må tro att det regnade i natt när jag la mig. Jag är så less på detta regnade. Det ser ut att vara jättehalt hår utanför. Än ligger snön kvar, konstigt nog. Nyss skuttade en liten ekorre förbi mitt fönster.

Alec har sovit här i natt. Jag förjar vara rädd för att han ska svälta ihjäl. Igår när vi åt middag petade han bara i maten. Några bruna bönor ville han inte ha, så jag stekte lite potatis åt honom. Till det fick han köttbullar och prinskorv, men han petade bara i maten. Imorse ville han inte äta frukost. Det enda jag fick i honom var ett äpple. Hans mamma fick migrän igår så det blev sängen för henne istället för en träff med hennes kompisar. Alecs pappa ska hämta honom här. Får se hur det blir med det.

Har sett mycket film hitills i helgen. Igår blev det också ett nytt avsnitt av "Morden i Midsomer" och lite andra filmer.

Har hela kylskåpet fullt med mat. Hur ska jag kunna äta upp allt detta? Kommer att bli mycket kompost. Matte skulle visst komma på onsdag. Av laxen kan jag göra en laxpudding. Till det skirat smör, knäckebröd och grönsallad. Så gott! Till nyår kan jag göra lövbiffsgryta, om nu nån skulle gå för sig att komma hit. Köttet har jag i frysen och där ligger det inte ivägen för nån, om nu ingen kommer hit.

Det går framåt i häxspelet för mig, om än jag inte är så bra, men trägen vinner som det heter. Jag ska väl nu spela ett spel med Alec som han fick i julklapp, Safari school. Hoppas ni har en bra julhelg mina vänner! Hej då!








Juldagen

Julafton avverkad och jag ser fram mot en ny dag. -1 grader är det och det ser ut att vara isigt utanför huset. Än ligger det lite snö kvar. Klockan är bara 9.38 och Matte sover på min soffa. Han ska väl jobba i natt, så han får sova tills han är utvilad.

Enligt PT har julafton varit en stökig dag med flera fall av misshandel och brand. Enligt FB har flera farit till julottan. Det var längesedan jag besökte julottan. Sista gången var det i Kåbdalis på ett barndop som var en tidig morgon. Före det var det i Moskosels kyrka när jag var med i kören. Och då var det för att sjunga. Jag är väl inte så kyrksam av mig.

Idag blir det väl att äta julmat till lunch och bruna bönor till middag. Bönorna ligger i vatten och jag börjar väl koka dom vid lunchtid. Just nu äter jag en skiva vörtlimpa med kalvsylta och rödbetssallad till frukost tillsammans med en mugg kaffe. Jag äter inte så ofta kalvsylta och jag tror jag är den ända i familjen som gillar det. Jag tror det är den dallriga konsistensen som gör att dom inte äter det. Smakade dom på det tror jag att dom skulle tycka om det. Men det är ju deras förlust och inte min.

Fick bland annat presentkort i julklapp  och det ska jag köpa en ny dammsugare för. Den jag har lever om så mycket, att jag skulle behöva ha hörselkåpor på mig för att inte bli hörselskadad när jag dammsuger. Igår startade jag dammsugaren klockan sju på morgonen. Och jag tycker synd om mina grannar, om dom sover då.

Nu ska jag spela lite häxspel och eventuellt lite mahjong i väntan på att Matte ska vakna. Ska också  kolla TV-programmet för dagen och kvällen. Ha en bra juldag mina vänner! Hej då!



God Jul!

God Jul till er alla blir det enda jag skriver idag. Tiden räcker inte till nåt mer.  Hörs mer i morgon! Kram till er alla!


Dan före dan

Idag är det 3 varmgrader här på Hagelvägen. Hoppas det blir lite kallare, för snön är så vacker där den ligger. Och jag vill inte att den försvinner nu. Har mejlat till Isabel så hon inte glömmer att gå in och köpa Mattes julklapp idag. Vilken katastrof om han inte får sin klapp från mamma. Med tanke på allt han ger mig.

Vill visa en bild på Hedvig. Hon har fått åtta valpar nyss, Helt otroligt att en sån liten hund får så många valpar.

I alla fall mår valparna bra enligt Hedvigs matte. Hörs vara en exemplarisk mor för sina små. Grattis till de berörda.

Jag sliter på med mitt häxspel. Jag måste säga att jag är urusel på att spela detta. Men det är ändå roligt och jag försöker med hjärtats lust att slå rekorden. Då är jag bättre på att spela mahjong.

Idag ska jag tvätta, dammsuga och vaska. Ska ut i förrådet och hämta lite julpynt och hoppas att jag får upp detta. Ingen julgran blir det. Jag köper ingen och jag vet inte var jag skulle få plats med den. Har ett paket för avhämtning, med min väska och lite födelsedagspresenter. Kul med en ny väska. Som också passar till min vinröda jacka.

Ja då ska jag väl göra mig klar för allt jag ska göra idag. Börjar med att sortera tvätten.  Hoppas ni har det bra! Vi hörs i morgon bitti! Hej då!


Ljusare tider

Det ska visst bli oväder natten mot julafton enligt SMHI. Men jag fattade inte var det skulle bli. I detta avlånga land kan det ju bli var som helst. Hoppas att det inte blir här, när nu min stora son och hans barn ska ut på vägarna på julafton. Idag är det -3 grader och verkar vindstilla i alla fall.

Jag gjorde revbensspjällen och griljerade skinkorna i går. Matte kom och åt lunch och han fick äta julkorv. På eftermiddagen vilade jag en stund och stickade också några varv på sockorna. På kvällen såg jag "Lewis" på femman. Såg också sista delen av "Anklagad" på ettan.

Nu har jag ätit frukost och lyssnar lite på norrbottensradion. Idag blir det bara att slöa. I morgon ska jag städa och tvätta, så det gäller att vila upp sig i förebyggande syfte. Eller hur?

Läste i PT att feministerna vill ha tomten till att vara en kvinna. Ska det aldrig ta slut med denna sak mellan kvinnor och män? Låt nu tomten få vara en gubbe som det alltid har varit. Dom har ju naggat på Gud också. Om nu Gud finns, så spelar det väl ingen roll om han är man eller kvinna. Kanske han är utan kön. För min egen del är jag nöjd med att det är lika mellan lönerna. Sen gör det mig detsamma om jag får hålla upp dörren för en man, eller han för mig. Och när det gäller att vara chef är det väl lämpligheten som gäller, och inte om det är kvinna eller man som bossar. Är skitless på dessa feminister.

Nu går vi mot ljusare tider och det är skönt. Fantiserar redan om hur jag ska ordna min uteplats till sommaren. Ljusare tider, härliga tider!

Ha en bra dag mina vänner och vi hörs i morgon!




En julklapp till mig själv

-4 grader och snön ligger kvar. I morgon vänder det mot ljusare tider. Härligt. Var till Ica Maxi igår och handlade med Isabel. Så nu är kylen full igen. Idag ska jag göra revbensspjällen och eventuellt griljerar jag skinkan också. Sen är det bara Janssons frestelse kvar att göra, och det gör jag på julaftons morgon. Tror inte jag haft så enkel jul nån gång. Ingen sillinläggning för jag har köpt färdiginlagd.

Läste i PT att Konsum (numera Coop) fortsätter att lägga ner och stänga butiker. Tyvärr blir det glesbygden som blir lidande. Tänk att jag förr var trogen kooperativkund. Men när jag på senare tid såg hur mycket dyrare det var att handla på Konsum mot på Ica, blev jag så anti Konsum. Medge att det är skillnad från förr och nu. Nu är det inte längre medlemmarnas affär utan styrelsens. Bläh!

Alla klappar utom Mattes är nu klara. Förr skrev jag ju rim på klapparna. Men sen såg jag att ingen brydde sig om att läsa rimmen, så då slutade jag. Men jag kan sakna den tiden då man rimmade. Det var så roligt. I alla fall så vet jag, vad jag ska ge Matte och Isabel ska köpa det på fredag. Väntar också ett paket från HM. Det är några födelsedagspresenter och en väska till mig. Jag har ju några närstående som fyller år i början på året. Väskan är en julgåva till mig själv, ifall jag ingen får. Kommer ihåg när jag var sex år, bodde i Uppsala på Kungsängsgatan 44, Hade några kronor som jag skulle köpa klappar för. Vad köpte jag då? Jo, en knallpulverspistol till mig själv. Så då förstår ni varför jag köper en julklapp till mig själv, det är ett inövat beteende.

Mina tår värker fortfarande. Inte roligt, men det är väl straffet för nåt jag gjort. Men värken får väl ställa sig i kö till all annan värk som jag har. Kan snart inte komma ihåg hur det var att vara frisk och värkfri. Tur ändå att jag är klar i skallen. Det finns ju många som är friska i kroppen men ändå inte har alla hemma i skallen.

Ja det var allt för idag. Ha en bra dag hörni och hej då!

Nu är de tre vise männen på väg till Betlehem.


Det drar ihop sig

Nu klockan 8.23 är det -1 grad på Hagelvägen. Ligger inbäddat i ett vitt landskap. Jag hoppas att det får vara så här till jul. Vill inte ha tillbaka slasket. Har druckit den obligatoriska kaffemuggen och ätit en vörtskiva med kokt skinka. Har också läst PT och AB samt spelat lite häxspel på FB. Ska snart in i duschen och fräscha till mig, så min dotter inte behöver skämmas för sin mamma när vi ska shoppa. Hoppas mina tår inte värker så mycket när jag sätter på mig skorna. Det blir vinterstövlarna som åker på. Dom är lite för stora och klämmer ej tårna. Är lätta att sätta på också.

Funderar på vad jag kan förbereda inför julen. Först ska jag handla förstås, för kylen och frysen gapar tomma. Matte skulle komma med revbensspjällen och då kan jag laga till dom. Legymsalladen kan jag också göra. Köper skinkan färdigkokt men kan grilljera den. Ja sen kan jag väl inte göra så mycket mer. Janssons gör jag på julafton, den är godast nygjord.

Det blir nog bara Matte, Isabel och jag på julaftons middag. Alec ska vara hos pappan. Jocke och hans familj kommer på lunchen. Dom andra helgdagarna vet jag inte hur det blir. I alla fall kokar jag bruna bunor på juldagen, om än det är bara jag som ska äta dom. Ingen juldag utan bruna bönor är mitt motto. I hela mitt liv har jag ätit så.

Hörde en amerikansk kvinna uttala sig om, att svenskar är kommunister. Har hon aldrig hört talat om Reinfeldt? Men det är ju inte så konstigt, de amerikanska republikanerna liknar Obama med Hitler. Jag vet inte vad jag ska säga om det amerikanska folket, är dom en sekt eller vad? Happy christmas yankeys!

Ha nu en bra tisdag. Håll tummarna för att jag har några pengar kvar efter shoppingen idag. Adios compadres!

Bruna bönor är mums! Med skinka och köttbullar i juletid.

Tre sargade tår

Jag blir så arg på mig själv ibland. Igår kväll när Isabel och Alec åkt hem, ringde Matte. När jag steg upp från stolen för att svara, slog jag tårna på högerfoten i stolsbenet så hårt att det började blöda. Så nu har jag jätteont i tre tår. Jag som hade tänkt fara och handla julklappar idag. Men som det nu känns så skippar jag det. Har tagit två panodil och hoppas på smärtlindring. Har inte jag nog med värk utan att jag ska spä på skiten? Därav min ilska.

Nollgradigt idag också och det har kommit lite mer snö. Det är vitt, vitt och vitt överallt. Snart börjar väl snöskottningen komma igång. Eller kanske dom väntar tills snön tinar bort istället. Ja menar det är ju nollgradigt. Återstår att se.

Vad ska jag då hitta på när det inte blir handling? Har en bit kvar att sticka på sockorna. Kanske dom då blir klara. Och så har jag en bok att läsa i. Eller ska jag städa? Jag kan bara välja och vraka, lyckost mig.

PT hade ett recept på revbensspjäll idag. Kanske jag provar det. Var väl inte så olikt det jag har redan. Men detta recept skulle innehålla honung, senap och äpple. Alltså det var skillnaden och sen skulle det stekas i ugn och inte i stekgryta som jag gör. Värt att prova.

Nu ska jag sätta mig i duschen. Kan vara en tröst för mina stackars tår. Dessa tår som alltid får vara i vägen när jag stöpplar fram. Nu ska ni ha det så bra mina vänner. Hej då!

Perfekt väder för snögubbe-byggande!

Fjärde advent

I natt har det snöat lite och det är nollgradigt. Jag skriver tidigt idag för att hinna med, innan Alec kommer och lägger beslag på datorn. Det blev ingen blogg igår eftersom jag inte hann. Alec var här hela dagen då Isabel jobbade. När hon kom från jobbet åt vi middag och jag fick mitt efterlängtade fotbad med tillhörande fotvård. Jättehärligt!

Jag såg en stund på Vinterstudion, tyvärr. Kunde ha missat detta. Inte kul när det hela tiden ska vara samma som vinner. Och denna samma är inte från Sverige. Sen spelade vi spel, Alec och jag. Yatzy och Tjuv och polis bl a. Sen stickade jag lite tills mina händer sa stopp. När Alec och Isabel farit hem såg jag "Downton Abbey" och sen slöade jag en stund, halvsovande framför TV:n. Men tillslut la jag mig och somnade på stört.

Idag blir det väl som en repris av gårdagen. Isabel börjar jobba 11 och slutar 18. På Vinterstudion är det bl a sprint  (längdskidor) utan Emil Jönsson som är förkyld. Ikväll "Doktor Martin" tror jag. Har inget TV-program, så jag bara tror.

Imorgon är det inhandling av två julklappar. Tar färdtjänst, men har inte bestämt vart. Väntar med matköp tills tisdag, då Isabel är ledig och får följa mig, som hjälp. Hurves när jag ser hur mycket jag ska köpa och kostnaden för detta.

Fick en julhälsning från en barndomskamrat och hon hade skickat med ett foto på Nibble utanför Uppsala. Hennes barndomshem. Jag visar er detta foto så ni förstår hur underbara minnen jag har.



När jag var liten tyckte jag att det var långt från Hessle till Nibble. Men nu tror jag inte att det är så långt. Visserligen var det flera år sen jag besökte dessa platser (slutet på sjuttiotalet). Men de finns i mitt minne så klart.

Nu ska jag spela lite häxspel och mahjong innan lillen kommer. Han skulle inte bli glad om han såg att jag kallar honom lillen. Han anser inte att han är liten. Och det smäller väl bara till, så är han stor. Han blir sju år i maj. Vilket han ofta poängterar. Ha en bra fjärde advent. Glöm inte släcka ljuset! Hej då!




Två små kakor

Sista helgen före jul. Vad tiden går fort mina vänner. Alla måsten som ska göras innan nästa helg. Fastän fötter och händer värker som sjutton, och jag helst skulle vilja gå i ide och bara slicka mina sår. Ja, jag har väl inte några sår som blöder, men ändå. Klockan ett snubblar jag iväg till tvättstugan. Kan bara hoppas att det inte är så halt som det har varit i veckan. Skulle inte vilja bryta en arm eller ett ben så här före jul. Jag har ju min kavaljer (rullator) att stödja mig på, tack och lov.

Måste också dammsuga, vaska och damma. Måste, måste jag väl inte. Men skulle önska att jag kan kunde göra detta idag. Vi får se hur det blir.

Alla har ju fullt upp med bakning och matlagning före jul. Bakning skippar jag. Det kan jag inte göra för mina händer, som inte vill baka. Kommer ihåg när pojkarna bodde hemma. Ett år hade jag gjort mig till och bakat flera kaksorter innan jul. Hade sen gömt kakburkarna på säkra ställen. Trodde jag! När det blev jul och jag skulle lägga upp kakorna, fanns det två kakor i en burk, resten av burkarna var tomma. Pojkarna hade hittat burkarna och skulle bara smaka. Men dom smakade flera gånger, tills det bara var två kakor kvar i en burk. Antagligen var dom goda, så jag blev godkänd som kakbakerska.

Dessa kakor var pojkarnas favoriter. Brysselkex heter dom, tror jag. Väldigt enkla kakor både att baka och äta. Annars är jag inte nån kakbakersta. Dom flesta blir misslyckade, men dom kan vara goda ändå. Isabel är bra på kakbak. Redan som liten gjorde hon perfekta kakor.

Nej nu är det duschen som väntar innan jag gör klart för tvättstugan. Ha en fin fredag hörni! Hej då!

Fortfarande blött

Ja blidan håller i sig till mångas förtret. Om det nu ska vara vinter, så kan det väl inte regna. Eller hur? Jag vet att vi är bra på att gnälla om väderleken. Men är det så underligt. Har för mig att den här tiden på året brukar det vara smällkallt i dom här trakterna. Och då brukar jag säkert gnälla om det också. Ja hualigen! Människan är aldrig nöjd.

Alec var här en stund på kvällen då Isabel var och tränade. Sen såg jag "Svagaste länken" och hör och häpna "Bonde söker fru". Ett avsnitt då en bonde hittat en fru och gifte sig med henne. Kan inte ha varit ett billigt bröllop. Undrar om bonden eller TV 4 betalat för detta. Om det var bonden är det förståeligt att han gått i konkurs, vilket AB skrivit om.

Sen såg jag "Anklagad" på ettan. En engelsk film där tre vänner slog ihjäl en misstänkt pedofil. Senare visade det sig att han var inte pedofil, och en av vännerna anmälde sig till polisen. Han fick dåligt samvete.

Sen kom Matte från jobbet och nu sover han på min soffa. Blir så att han äter en sen lunch här innan börjar om med jobbet. Jag tar fram en liten påse köttbullar och kokar potatis och morötter samt gör en sås till detta. Kanske jag dammsuger efter det att Matte farit. Min dammsugare låter så mycket att jag inte vill utsätta nån mer för det oljudet.

Sen blir det väl att se på TV som vanligt. Vet inte vad? Hoppas ni har det bra! Jag skriver mer i morgon så hej då!



Håll tungan rätt i munnen

Idag 2 grader varmt. Vad har hänt med vårt väder? Det är väl bara vår fjällvärld som har kallgrader nu. Men det ska visst vara halt på våra vägar. Håll tungan rätt i munnen när ni färdas ute på vägarna.

Ja Luciadagen passerade och Alec och jag såg Lucia på TV. Kan säga att han inte var imponerad av detta. Sen såg vi "Tjuvarnas jul", alltså TV:s adventkalender. Han hade inte sett det förut. Det är inte som när mina barn var små och såg vartenda avsnitt av kalendern, ibland även reprisen. Det verkar vara andra tider nu för barn.

På kvällen efter det Alec åkt hem, såg jag veckans brott. Kommer ihåg detta brott som skedde i Skellefteå julen 1992. Jag gick på Bokenskolan då och läste data och busschauffören, som körde turen Jokkmokk-Älvsbyn, kände familjen som brottsoffret tillhörde. Ännu ett meningslöst mord. Detta brott är inte uppklarat ännu, men dom ska visst börja gräva i detta igen.

Matte ligger på min soffa och sover efter sitt skift och jag smyger omkring, för att inte störa honom. Jag vet inte när han ska börja om igen, så jag låter honom sova. Ska snart göra mig i ordning för duschen. Har ingen tvättid förrän på fredag, men innan dess ska jag bädda rent i sängen. Nästa vecka har jag mycket att göra med handling och städning. Hoppas på ett fotbad och skötsel av mina fötter. Hoppas Isabel läser detta och känner att hon vill göra det (om hon har tid).

Ja det var allt för idag. Önskar er en bra dag, och som sagt håll tungan, rätt när ni vistas utomhus. Hej då!

Tomten Alec.

Luciadagen

Ja säg den glädje som varar beständigt. Jag som skröt om den vita snön på Hagelvägen och nu håller den på att gå bort. Det är varmgrader idag och som småregnigt. Så trist! Hör på norrbottensradion och dom varnar för att det är jättehalt ute. Stadsbussarna t o m halkar omkring och kör fast på vissa ställen. Jag håller mig inne idag.

Alec skulle visst komma vid tvåtiden, och vara här tills Isabel slutar jobba vid åttatiden. Trodde det var pappans vecka nu. Tror också att Matte ska sova här i natt. Stackars han som ska köra i denna halka. Håller en tumme för honom.

Vi firar Lucia idag. Sov nog för länge i morse då det var Lucia på TV. Eller är det på kvällen? I PT kan man läsa att Älvsbyns Lucia kommer från Rumänien. Hon är utbytesstudent och får ett minne för livet i och med Luciafirandet. Förstod att dom inte firar det i hennes hemland.

Jag älskar ju England och skulle vilja tillbringa mer tid där. Helst i trakterna kring Cornwall. Därför ser jag många engelska serier. Men nåt som jag inte tycker om är den engelska maten. Pajer och puddingar kors och tvärs. Stabbig mat som växer i munnen. Tror det är därför jag har hållit tillbaka min önskan att emigrera dit. Hade i skolåldern en brevvän i York, Margaret Bond. Har funderat mycket på hur det gick för henne och om hon lever fortfarande. Kanske man kunde söka på nätet efter henne. Tål att tänka på.

Ska nu pyssla lite i mitt kök. Gör nog en omelett till lunch och äter den till Emmerdale. Ha en bra Lucia med många pepparkakor. Hej då!


I väntan på jul

Måndag morgon och mitt huvud känns så tungt, skaldar Povel Ramel i Gräsänklingsblues, om ni kommer ihåg den gamla schlagern. Mitt huvud känns dock inte tungt om än lite sömnigt. Det blev sent igår då jag fastnade i "Kommisarie Lynley" på åttan.

Oj vad det nu har snöat denna helg. Just nu är det -11 grader. Eftersom man är ovan, så känns det kallt. Men det är väldigt vackert här på Hagelvägen, med den vitklädda naturen. Som om vi nu är färdiga att ta emot julen. Men än är det några dagar kvar. Vid denna tid längtar jag alltid tillbaka till min barndoms jular. Med mammas julstök och bak, matlagning och städning. Golven skulle knäskuras, en ny vaxduk på köksbordet. Apelsiner med nedstuckna nejlikor, hängande i röda band i köksfönstren. På julaftons morgon, fika vid julgranen där pappa spelade stenkakor på grammofonen, "En sjömansjul på Hawaii". Och denna förväntan innan julbocken (senare tomten) lämnade paketen. Denna stämning kan man aldrig uppleva igen. Och barnen som växer upp nu, kan inte förstå hur det var då.

Imorgon är det Lucia och jag får väl hålla tillgodo med TV:s Lucia. Roligast är det om det är småbarn som lussar istället för dessa skösjungande luciatåg som det ofta är. Får se hur det är i år. I alla fall vet jag inte hur dagen kommer att vara för mig idag. Har ingen aning om vad jag ska göra. Matte är ledig så han lär inte dyka upp förrän i morgon. Men jag ska snart in i duschen den sköna. Ikväll blir det TV med en engelsk serie och den svenska "1790". Men innan dess Emmerdale. Hoppas på en bra dag för er och hej då!



Tredje advent

Jag säger god förmiddag den tredje advent! När jag tände tredje ljuset på frukostbordet började brandlarmet tjuta. Vad menas med detta kan man undra. Man får tända ett ljus och eventuellt två, men hualigen inte mer än så. Trodde mina öron skulle gå sönder av detta tjut. Matte som sov på min soffa drog en kudde över sig. Och Alec såg helt förskräckt ut. En underbar början på dagen, eller hur?

Läste nyss i AB och såg att dom hade satt in en bild på Victoria från Nobelfesten. En närbild på hennes mage. Man skulle se när fostret sparkade. Har dom ingen hyfs, dom som skriver i tidningar? Hur lågt kan man sjunka?

SAIK slog Djurgården igår med 8-1. Riktigt bra, eller hur? Annars var det väl en helt vanlig kväll. Spelade spel med Alec och när han somnat såg jag "Morden i Midsomer", ett gammalt avsnitt (som jag inte sett förut).

Idag ska jag göra köttfärssås och spagetti. Gör såsen direkt efter det jag bloggat. Isabel kommer väl och hämtar Alec senare på dagen och Matte ska väl börja jobba efter det. Blir en lugn kväll med "Doktor Martin" tror jag. Nu har mina många kanaler på TV:n börjat försvinna lite då och då. Till slut ska jag ha åtta kvar. Det får räcka med det. Det är vad min ekonomi klarar av.

Det har snöat lite mer i natt och är omkring -1 grad. Ser väl sprinten från Davos. Måste ju se hur det går för Emil Jönsson. Önskar er alla en fin dag. Hej då!



Oscar och Tova för några år sen!

Inget

Lördag morgon och -1 grad. Fortfarande är marken vit, men det känns som att blidan är på väg. Lyssnar på "Ring så spelar vi" på fyran. Inväntar melodikrysset som kommer klockan 10. Har inget speciellt inplanerat i dag. Tar dagen som den kommer. Isabel med son kommer på middag som kanske blir potatisbullar med bacon och lingon. Ska också be Isabel fara och handla lite till mig, så slipper jag.

12.15 är det skidor på SVT ett. Det ska jag se förstås. Ikväll inget "Downton Abbey" på grund av Nobelfesten. Har inte kollat TV-programmet, så jag vet inte än vad jag ska se ikväll. Igår kväll såg jag "På spåret" och sen en del av den norska deckaren, Cato, på nian och efter det ännu en deckare, "I mördarens spår". Den sistnämnda har jag för mig att jag sett förut. En kvinnlig polis, Helen Mirren, som löser ett brott.

Tro inte att det blev nån stickning igår. Bara matlagning och en massa diskning. Så trist! I alla fall ska jag inte laga så mycket mat idag. Jag håller restaurangen stängd fram till femtiden. Potatisbullarna köper jag färdiga, bara att steka på tillsammans med baconet. Enkelt och smärtfritt. Önskar det var lika enkelt att diska. Men nån diskmaskin har jag inte, tyvärr.

Det blir nog inga julkort för mig att skicka. Har inte varit på nån affär som säljer sådana. Så dom som jag inte har mailadress till, får vara utan julhälsningar från mig. Förr om åren fick man ju massor med julkort, men så är det inte numera.

Märker ni hur mycket "inget" jag skriver om. 1. Inget speciellt att göra. 2. Inget TV program. 3. Ingen matlagning.  4.Ingen stickning. 5.Inga julkort.

Ha nu en bra lördag mina vänner. Tänk på att njuta av livet medan det levs. Hej då!



Härliga fredag

Idag ser det jullikt ut utanför mina fönster. Den vita snön klär landskapet så snyggt och rent. Kan vara för att det inte är nån biltrafik här på Hagelvägen. Det kommer enstaka bilar som ska hämta folk som inte är så rörliga. Därför så lite avgaser, som annars brukar färga snön gråsmutsig. Det är bara -1 grad.

Matte ligger på min soffa och sover, han börjar ju inte förrän 16 men då ska han jobba till 04.00 imorgon bitti. Så det är bra att han sover en stund till. Egentligen skulle jag behöva handla idag, men jag tror jag skippar det. Kommer Isabel och äter middag ska hon få handla lite på Coop. Lite apelsiner t ex.

Har plockat fram kycklingfiléer som jag ska laga till middag. Gör nog en gryta med mycket grönsaker. Jag vet att Alec hatar grönsaker men en och annan slinker väl ner. Själv älskar jag det gröna.

Annars blir det nog en slappardag för mig. Måste försöka bli klar med sockorna. Där har det varit stillestånd ett tag. Får se vem som får sockorna.

En bild på garnleverantörer.

Nu slutar jag blogga för idag. Ha en bra fredag. Hej då!



Det snöar

Idag är jag sen med bloggandet. Jag var tvungen att byta webbläsare för att få det att fungera. Men nu är det avhjälp. Har sett Emmerdale och varit i tvättstugan två gånger (bara en gång kvar). Det snöar så smått och det är -4 grader. Helt perfekt i min värld.

Matte har timmar och vilar sig på min soffa. Han har ju varit igång sen fyra i morse. Ska göra potatismos och julkorv med rödlökssallad till middag, så han får äta innan han går på nästa skift.

Jag gjorde julköttbullarna igår. Det blev två långpannor och en stekpanna. Det tog två timmar, men nu ligger dom i plastpåsar i frysen. Skönt att ha detta gjort. Mina händer gillade inte att trilla bullarna, men vad gör man? Bara att stå ut. Jag tror att reumatologen har glömt bort mig, får låta det bero till efter helgerna. Då får jag tala om att jag lever fortfarande. Lungkliniken har inte heller hört av sig på länge. Kanske jag har blivit frisk. Jaja!!!

Har gått omkring med dammsugaren en stund. Och efter hämtning av tvätten och matlagning med tillhörande disk, så ska jag bara lata mig. Som vanligt då, tänker ni. Absolut rätt. Ha nu en bra torsdagskväll mina vänner. Hej då!

Hägnan by night!





Julköttbullar

-5 grader idag och det känns som om ordningen har återställd. Nikkaloukta har - 25 grader. Har nyss ätit en ostmacka och fått i mig det obligatoriska morgonkaffet. Var in på FB och kollade lite. Läste också AB och PT. Gladdes med SAIK och deras vinst över Växjö på bortaplan med 7 mål mot 3. Nu toppar SAIK serietabellen. Måste kännas hårt för Luleborna som enligt TV-reklamen jämt ska krossa sina motståndare, men sällan klarar av det. Stackars dom.

Idag ska jag göra julköttbullarna. Skönt att man kan tjuvstarta med julmaten, så man inte behöver göra allt på en gång. Kör med mammas recept på köttbullarna. Har provat andra recept, men tycker mammas köttbullar smakar bäst. När jag jobbade på Hägnan brukade jag hjälpa till med julmaten som skulle serveras på julbordet. Bland annat gjorde jag köttbullarna och la in sillen. Jag fick mycket beröm för mammas köttbullar. Det värmde. Har hittat ett recept på en rysk soppa, seljanka, som jag ska prova laga av överbliven mat från julbordet. Istället för den pytt som jag brukar göra. Spännande ska det bli.

Alec och Isabel var här och åt middag igår. Dom fick stuvade makaroner och korv. Isabel fick också en matlåda att ta med till jobbet idag. Isabel hann också med att fara och träna medan Alec satt vid datorn. På TV var det inte mycket att se kan jag säga. Såg ett svammelprogram på femman, "Kär och galen" och sen ettan med "Veckans brott". Efter det sängen.

Håller mig nog inne idag och slickar mina sår (den reumatiska värken). Ska nu in i duschen och sen kolla vad jag ska göra till lunch. Blir nog en omelett. Jag önskar er alla en bra dag. Hej då!

             

Tar det med ro

Snön ligger vit på backen. Ja inte nu en massa snö men så det täcker. -1 grad är det också. Igår när jag for till stan för att hämta glasögonen, så var det vitt på Björkskatan men slaskigt i stan. Ja nu har jag två glasögon. Ett för att läsa med och ett som jag kan se TV med. Ruskigt vad alla blev rynkiga på TV. I alla fall kändes det bra med TV-glasögonen. Texten blev så mycket tydligare bl a.

Hade tänkt städa lite idag. Får se hur det blir med det. Såg på FB att Isabel och Alec kommer hit på middag. Vad ska jag då ge dom att äta? Har falukorv och fläskkorv i kylen. Får väl då bli korv av nåt slag. Har väl ingen lust med nån avancerad matlagning i dag. Korv och makaroner låter enkelt. Får se vad det blir.

Har nu julklapparna som ska till Skellefteå klara. Inslagna och allt. Har oköpt till Isabel och Matte och det gör jag senare.Har ju ända till julafton på mig. Det är lugnt. Nu ska jag spela lite häxspel eller mahjong innan Emmerdale börjar. Tar det med ro idag.

              

Ha det så bra så hörs vi. Hej då!
                       

Lite snö har kommit

Noll grader idag än så länge. Ser ut att det har kommit lite snö, så pass att det är lite vitt på backen. Känns hurvigt. Men jag får väl plocka fram ljusningen från insidan. Ett plus är väl SAIK´s vinst över AIK på Johanneshov igår. Lillebror spöar storebror. Hihi! Vi har ju en bra målvakt som glänser ibland.

Idag måste jag hämta mina nya glasögon om jag ska se nåt på datan. Igår gick mina läsglasögon sönder. Det var bågen som brast. Det var inte första gången det hände. Kan inte räkna de gånger mina glasögon gått till tjolahejti. Men det har varit 90 kronors ögon. Dom jag nu har köpt hos optikern måste väl vara hållbarare. Kanske jag måste försäkra dom. Vet inte om det ingår i min budget. Får höra med optikern vad det kostar.

Få se om jag tar fram dammsugaren idag. Och dammsuger också. Mina händer har gått in i en värkperiod. Skrev brev igår till Maud i Lund. En julhälsning. Men det var svårt att hålla i pennan, så brevet blev bara en A4-sida. Önskar alla hade dator, för det är enklare att använda tangentbordet. Eller att jag hade en skrivare. När det värker som mest blir händerna kalla, helst kring knogarna. Får nog köpa ett par torgvantar. Att sticka kan jag glömma just nu.

Imorgon plockar jag fram tre kilo köttfärs ur frysen så att jag kan göra köttbullar på onsdag, som sen fryses in i påsar. Jag tror de blir tillagade i ugnen. Enklast så. Undrar om jag ska lägga in sill eller köpa färdiginlagd. Lutar nog åt det senaste. Det blir väl bara jag och Matte som äter sill, tror jag. Jocke och Pernilla kan ju inte fara nånstans i jul, då deras Hedvig ska valpa.

Nu ska jag in i duschen så att jag ser bra ut när jag ska på stan. Skämt åsido, kan jag inte göra nåt åt  utseendet. Fast är man ren och hel, sa min mamma, så ser man bra ut. Får väl tro på det. Ha det nu bra och hej då!

               







Andra advent

Fyra grader varmt idag och regndisigt. Bläh! Stökiga norrbotten utmärker sig igen. Flera misshandelfall i Luleå och Piteå samt skoterfylla i Kiruna. Nu får ni skärpa er norrbottningar. Ni vill ju vara bäst i Sverige. I västsverige slogs föräldrar på läktaren, när deras elvaåriga barn spelade macht. Föräldrarna blev utvisade. Stackars barn!
 
Och så är kungen på tapeten igen. Va less jag blir! Kan vi inte tapetsera om och byta tapeter nu. Fast det kanske inte blir bättre. Usch!!!! Och vem orkar bry sig om vad kungen gör?

Såg "Downton Abbey" igår kväll. Tänk vad skönt det är att titta på TV utan reklam. Men det är ju inte alltid det går för sig. Ikväll ser jag "Doktor Martin" på nian, en annan oförarglig engelsk serie.

Idag är det dags att tända det andra ljuset i advent. Blir en stilla fika i ensamhet med ljuset tänt. Ska slå in två julklappar också. Nu har jag bara två kvar att köpa. Till Isabel och Matte. Till Isabel vet jag vad jag ska köpa men till Matte blir det svårare. Förra året fick han en rutig skjorta och en tröja. Skjortan har jag aldrig sett honom använda, kanske den inte passade. Får väl kolla vad som finns.

Jag stekte bogfläsk med lök igår till middag och kokade potatis till. Jättegott blev det. Tänk vad enkel husmanskost smakar bra. Utan krusiduller som det ska vara i alla recept numera. Enkel mat smakar bäst tycker jag. Tänk rotmos med fläsklägg, vad smaskigt. Bruna bönor med fläsk, en annan av mina favoriter. Eller stekt sill med löksås. När mina pojkar var små, älskade dom det sistnämnda. Dom mosade potatisen i såsen och åt med glädje den salta sillen. Det var ett tag sen jag stekte sill. Sillen är ju inte den billigaste maten direkt. Jag ska i alla fall göra det nån dag. Blir väl inte dyrt för en person.

Nej nu ska jag göra annat ett tag. Vi för höras, i alla fall jag. Ha det bra och hej då!

                       
                            


Julmarknad på Hägnan

Då var det lördag igen och jag har nyss löst melodikrysset. Ätit en fralla med kokt skinka och gurka på tillsammans med kaffe. Gott! Ute -2 grader och inte så mörkt. Kan ana solen.

Jobbigt att vara på Storheden igår. Men jag fick i alla fall handla det jag behövde. For vid 13.30-tiden och var hemma vid 16. Jag var så glad när jag var hemma igen i min kula. Trött men nöjd. Sen satt jag vid datorn en stund och spelade häxspelet. Jag kan inte skryta med att jag är bra, tvärtom jag är ganska kass. Men det är ändå roligt. Såg sen på TV en stund.

Läste i AB idag att Moa fick lämna Idol igår. Tur för henne. Nu dröjer det inte länge förrän vi får höra henne på radion. Grattis Moa!

Läste också att amerikaner har fått ett nytt nöje. Göra spe av svenskar. Härma dom hur dom pratar och gör. Kul att vi kan roa det amerikanska folket! Tyvärr har vi inget nöje av dom. Jag tycker dom är kocko, helt enkelt.

På radionyheterna , dom lokala, fick man veta att det har varit stökigt i länet i natt. Värst var det i Kiruna. Ja, ja!  
I Älvsbyn har dom sänkt hastigheten till 40 km/tim. Är det nån som håller den hastigheten mer än dom som raggar på Storgatan. Hur ska dom göra för att få folk att använda blinkers? Ingen bryr sig.

Det är julmarknad på Hägnan i helgen. Har ni inget annat för er så åk dit. Jag kan verkligen rekommendera det. Mitt gamla jobbställe.

                 

Snart kommer Alec hit för att vara här medan hans pappa ska handla. Kul! Ha det bra mina vänner. Njut av livet! Det är så kort. Hej då!

Rånförsök på Björkskatan

Igår såg jag för första gången julgranen på Hagelvägen. Det växer en jättegran mellan hus nummer 6 och 8. I denna gran har dom satt upp lampor så att det blir som en julgran. Men i mitt tycke är den alldeles för stor för att vara vacker. Men den lyser i alla fall upp i mörkret, som fortfarande härskar här. Idag är det +2 grader. Det blåser, men inte så mycket som igår.

Igår kväll blev en man i 30-årsåldern utsatt för rånförsök av två ynglingar på Höstvägen. Det misslyckades för rånarna, som fick se sig blåsta. Dom gav sig nog på fel man. Han ringde polisen som inte har gripit nån.

SAIK förlorade på straffar av Luleå igår kväll. Men det är inget att hänga läpp för. Luleå behöver poäng så dom håller sig kvar i elitserien. Dom har ju ett ihopköpt lag. Skulle satsa på de egna förmågorna istället. Några måste dom väl ha.

Jag ska åka ut till ICA Maxi idag. Det börjar bli tomt i kylen. Sen är det kul att se lite annat folk. Om än det nu bara är annat folk som handlar och trängs.

Slog en koll på TV 4 sportsändning från Östersund och skidskyttet igår. Och då menar jag bara några minuter. Vilket fiasko! Dom har häst-Johan som kommentator. Bäst att jag håller mig ifrån dessa sändningar. En del kan man ju höra på radion.

Jag såg programmet från Böda camping på femman och sen "Mördare okänd" på åttan igår. Sen blev det sängen. Ikväll ser jag nog "På spåret" och sen blir det nian och andra och sista delen av "Sorgmantel". Den norska miniserien som jag började se förra fredagen. I "Idol" är det bara tre kvar, men det är ganska ointressant för mig. Min favorit är med ,Moa, men jag önskar för hennes skull att hon åker ut ikväll. Ni vet väl hur det gått för de flesta som vunnit "idol"?

Nu är det en mahjong och duschen som väntar. Efter det Emmerdale och sen ringa färdtjänst och beställa taxi. Ha det bra mina vänner! Hej då!

                            












Ingen vintersport på fyran!!!!!!!

Så är vi då inne i december månad, årets sista månad. Nu är det inte länge tills det vänder mot vår.  Så tänker jag och det gör att jag kan hålla ut med mörkret. Verkar bli samma skitväder som igår. Det är två varmgrader. I inlandet ska det visst bli snö men här vid kusten får vi hålla tillgodo med regn.

Fick ett kort igår från Specsavers att mina glasögon var klara. Får se vilken dag jag kan undvara till hämtning av dom. Nån dag då Matte är ledig mitt på dagen, tror jag. Dom är ju betalda så det är bara att prova och hämta dom.

Fick även igår höra att Kupan i Älvsbyn har en tevagn till salu. Skit att jag inte har nån bil så jag kan fara dit och köpa den. Kan bli svårt att få Matte att fara dit och göra det. Han är allergisk mot sådana affärer. Och så är det inte varje dag som dom har öppet heller. Typiskt!

Ikväll är det derby i Skellefteå när SAIK tar emot Luleå. Ska vi hoppas på vinst för SAIK? Hoppas kan man ju alltid. Skönt att veckans tvätt är klar. Tror ni jag blev blöt igår när jag knatade fram och tillbaka mellan min lägenhet och tvättstugan. Det är inte långt men varje gång jag skulle ut, öppnade sig himlen och regnet det bara öste ner.

Igår såg jag "Morden i Midsomer" på trean. Ännu ett avsnitt som jag inte sett förut. Måste vara nåt av det första delarna. Spela roll, jag är glad för allt som jag inte sett förut. Sen la jag mig tidigt för jag var trött.

Sen har jag upptäckt att fyran ska ha vintersporten nu. Jag är så besviken på detta. Fyran är den sämsta sportkanalen i mitt tycke. Jag vill ha vintersporten i ettan. Nu kommer jag inte att se sporten i vinter, mer än det som visas på ettan eller tvåan. Så är det!

Hoppas ni får det bra idag, det önskar jag er verkligen. Vi hörs, hej då!

                  

   Jag vill höra och se Ulfbåge och Grenemark på ettan!

                  

RSS 2.0