Lördag

Sitter och lyssnar på "Ring så spelar vi". Jan Josefsson är veckans värd. Annars brukar det vara Lisa Syrén. Brukar se Josefssons debattprogram,. Jag tycker han är bra verkar inte vara rädd för myndigheter utan tycker att sanningen ska fram i ljuset. Det behövs fler som han.

Idag fyller mitt barnbarn Tova 9 år. Ja egentligen fyller hon år den 29 men det är ju den 29 bara vart 4:e år, så hon brukar fira den 28. Jag far dit i morgon för idag ska hon vara hos mormor och morfar och ha vuxenkalas medans storebror Oscar spelar ishockeymatch. Men grattis i alla fall Tova så ses vi i morgon.

                                                   

Vi har ju haft en härlig vecka med solsken varje dag. Idag är det också sol och när jag tittar ut genom fönstret mot parken ser jag en massa snöskulpturer som skolbarnen har gjort. Dom är ganska stora och tog två dagar att göra. Skönt när dom får vara ute i det fina vädret och ta till vara solen efter den mörka vintern. 

Har nu gjort en kycklingsallad till lunch och till middag ska jag göra palt. Där emellan ska jag paktiskt se skidor på TV och i kväll blir det Melodifestival. Hoppas jag kan hålla mig vaken. Jag har laddat mobilen så att jag kan rösta. Håller tummarna för Johan. Önskar er en trevlig helg så hörs vi!

                                

Dagen efter

Ja så var denna födelsedag förbi. Det blev mycket prat i telefon och uppvaktning från mina barn. Det var ju roligt. Men i dag är allt som vanligt igen. Och i morse var det ganska kallt men en strålande sol steg upp på en blå himmel. Härligt!
Få se om jag hinner ut nåt, har ju tvättdag och ska plocka undan från gårdagen. Väntar medicinpaket från apoteket. Det skulle ju ha kommit igår men har väl fått nåt stopp på vägen.

På lördag får jag inte missa att se på melodifestivalen. Måste ju rösta på Johan Becker i Stars Pilot, det är melodi nr 2.  Skulle verkligen vilja att han vann. Det är han väl unnat. Heja, heja Johan.

                                                   

Men det är ju sällan att mitt tycke och smak är som andras. Tycker i alla fall att han är mycket musikaliskt begåvad.

Har kommit riktigt långt i min stickning. Över halva tröjan är klar. Kan se lilla Freya i den, hon är ju så söt.

Nu verkar det som om HM ska börja med att sälja hemtextil. Fick en katalog igår. Var väl inget som jag ville ha av detta möjligtsvis några badlakan som såg att vara bra, stora och rejäla, och till ett bra pris. Men väntar nog med det.
Få se när Isabel dyker upp nästa gång. Skulle verkligen behöva bli klippt. Men hon har ju så mycket att göra, är inte begärligt att hon ska ha tid över till sin gamla mamma. Det får bli när det blir. Har inte råd att betala 400 för en klippning. När man kan få det gratis. Nu är det dax för lunch. Det blir rester som vanligt.

                                                     Ha den bra dag i solen!

1942

Året var 1942 och det var krig ute i världen. Den 25 februari var en isande kall dag, men nöden har ingen lag, så kvinnan var tvungen ta cykeln när hon skulle till Akademiska sjukhuset för att föda sitt barn. Pappan till barnet var inkallad i beredskap någonstans vid norska gränsen. Födelsen gick bra och en flicka såg dagens ljus. Kvinnan var min mamma och flickan med ljuset, var jag.

Åren har gått och mycket har hänt både roligt och tråkigt men ljuset har aldrig slocknat, det brinnet än. Livet är väl inte stenkul varje dag men det duger och så länge man kan se framåt så finns ljuset där. Skönt va! Nu ska jag njuta av min dag så hörs vi sen. Kram till er!

Fettisdag

Fram till i år brukade jag koka bruna bönor och steka fläsk samt baka semlor denna dag.  Nu skippar jag det i år och köper två semlor till efterrätt. Det är inte så länge sen vi åt bruna bönor så det faller bort i år.
Sen har Mattias namnsdag så grattis Matte.

Klockan tio på förmiddagen ska jag se skidsprinten på TV. Det är ju VM i skidor nu och eftersom jag är intresserad måste jag se det. Sen på eftermiddagen ska jag ta en tur ut, det är ju bara ca 10 minus och det är skönt. Om jag nu kan slita mej från stickningen.

Skulle behöva dammsuga också men får se om jag hinner det. Det får vara underst på listan för det är tråkigast. Dammet finns nog kvar till i morgon. Jag ska gå nån dag till Kupan för att se om det finns några assietter till en billig penning. Jag vet inte riktigt när dom har öppet. Dom ändrar hela tiden öppettider.

I morse betalade jag mina räkningar. Tänk vad härligt det är med internet när man kan betala räkningarna. Enkelt är det också. Väntar bara på att man kan storhandla mat på nätet. Då skulle man slippa släpa tunga varor från affären och hem på rullatorn. När jag var liten fanns det nåt som hette springschas. Det av en ung pojke med en trehjulig cykel som kom hem med varorna som mamma handlat. Och så minns jag när det fanns en vid kassan som hjälpte till att plocka ner varorna man handlat. När jag handlar är det jag har svårt med, är att plocka ner varorna i kassar. Jag blir så stressad, när det tar tid, så andra får vänta. Folk bli så sura när jag tar sån tid på mig. Borde skita i det men det är svårt.
Därför vill jag handla på nätet. Visar en bild på en flakcykel som springschasen hade.


                                                       Ha det så bra!

                                                       


                                            

Dittan o dattan

Snön yr omkring i dag. Det ser inte ut att vara så skönt direkt. Vet inte om jag måste ut idag kanske jag  skiter i det. Oscar kommer hit efter skolan och det är kul. Oscar är en sån fin kille.

Kan man vara förälskad i en stickning. Jag tror det för den stickning som jag har på gång nu är jag så kär i. Det ska bli en tröja till Freya. Hon är ca 3 månader nu men tröjan ska hon få i julklapp så jag stickar  den i storlek 18 månader. Garnet är randigt så det blir ett så fint mönster när man stickar.

Hörde på radion att Älvsby festivalen drar igång i dag. Har jag inte haft en aning om. Undrar vad det är för nåt. Sen hörde jag att rättegången i Caroline-fallet startar i dag. Hoppas att han inte slipper ifrån straff. Lagen är ju så konstig. Förstår inte varför folk inte kan stå för det dom gör.

Egentligen har jag inte nåt speciellt att skriva om i dag. Ska da en dusch och sen fortsätta sticka. Sen är det dax för lunch och så måste jag se "Hem till gården". Ha det så gott folk!


Helg igen

Jag tycker att veckorna går fort. Känns som att det är måndag sen blir det fredag och sen helg. Kan det ha med åldern att göra. Förut tyckte jag att veckorna var längre, ja där ser man.

Igår var jag på garnaffären och köpte garn till en liten tröja. Garnet var som randigt i färgerna äggskal, cerise och aprikos. Men garnet var så tunt att man inte kan tro att det kan bli nåt av det, Men när jag började sticka av det så blev det så fint. Kommer att passa en liten flicka. Vidare köpte jag lovikkagarn i en jättefin blå färg. Har ju hittat ett annat mönster till vantar som jag måste testa att sticka. Men jag får sticka färdigt tröjan först.
 
Har kollat lite skidsport på TV i dag. Men det blev inga medaljer för oss. Jag tycker dom är duktiga ändå. Alla kan ju inte vinna.
 Jag har kommit att se en del gamla filmer på senare tid. T ex "Indochine" och "Man lever bara två gånger" och förra veckan så jag "Schindler´s list". Verkar som att jag har slut på fantasin när det gäller sysselsättning. Jag skojar bara, den sista filmen tycker jag är bra, fast den är svartvit. Ikväll visar 2:an en film som heter "The upside of anger". Jag tror jag ska se den.
Nu är det inte så kallt ute men det blåser lite. Ska ju bli mer snö fast jag tycker det räcker med snö nu. Jag vill ha vår nu. Men det dröjer nog. Ha det bra govänner så hörs vi sen. 

Löning

Idag får jag lön, eller rättare sagt pension. Då känner man sig som en kung, fast inte i baren, utan på Konsum ungefär. Fast när man har betalat räkningarna så är man inte som en kung direkt. Hellre som en groda som ingen prinsessa vill kyssa.
Innan jag hade pension var jag sjukskriven och fick 5000 mer i månaden än jag har nu i pension och för mig är det mycket pengar. Men man får vara glad att man får nånting. Dom som är unga nu vet inte vad dom kommer att få i pension om dom nu får nånting. När jag var ung trodde man att man skulle få det bra med ATP pension. Men då gjorde dom om hela systemet innan jag fick pension, så då föll en del poäng bort. Så blev det med detta.

Jag har tvättstugan mellan 13 - 16. Ska försöka hinna på affären också för att handla lite mat.  Idag är det bara så där en 16 minusgrader. Skönt! Det dalar ner lite snöflingor från en halvmolnig himmel.

Jag har sett lite skidor på TV i förmiddags. Skidskytte VM med en silvermedalj för Sverige i mixstafetten. Det var ju duktigt. Sen säger jag bara "Linda Rosing" vem är intresserad av vilken karl hon ska välja. Tänk att lägga ner pengar på ett sånt program. Ja man blir aldrig förvånad. Det är ungefär som "Ensam mamma söker" och "Eller bonde söker fru" eller allt vad dom heter. Snart blir det väl ett program typ "Barn söker föräldrar"!  eller "Vovve söker matte"!  Jag tycker det skulle vara ett program som heter "Hemlös söker bostad"! Men vilka hyresvärdar vill vara med?   Nu är det bara att åka ner i källaren och ta hand om min tvätt. Ha det så bra så hörs vi!

Hissberoende

Ska den här kylan inte ta slut nån gång. Jag börjar bli less. Och less kan man bli på folk som inte tänker. I går när jag kom hem från affären tryckte jag på knappen till hissen. Inget hände. Sen kommer en granne som skulle på samma våning som jag och hon tryckte på knappen också utan att hissen kom. Till slut var vi fem stycken som skulle upp. Som tur var har jag ju rullatorn att sitta på. Jag brukar ha mobilen med mig när jag går ut men för första gången hade jag inte den med. För då hade jag ju kunnat ringa hyresvärden om hjälp.

Ja där var vi väntande och ingen kunde ringa  och alla var beroende av hissen för att komma upp. Hissen har ju nyss blivit reparerad. Skulle den vara trasig igen?
Efter drygt en halvtimme kom en av husägarna. Han undrade vad som stod på. Sen sa han att han skulle kolla våningarna om nån blockerade hissen. Mycket riktigt. På fjärde våningen höll dom som har skoaffären i huset på att lasta in och ut från hissen. Dom har väl nån sorts förråd där uppe. Dom tog god tid på sig. Brydde sig väl inte om att nån skulle behöva hissen. Hur är en del funtade? När man nu ska blockera hissen så länge som dom gjorde,  kan dom ju kolla upp om nån behöver hissen under tiden.

Jag flyttade hit p g a att det fanns hiss här. Och de flesta som bor här är beroende av hiss. Förut hade jag en lägenhet på backen. Den blev för stor för mig. Men då var jag inte beroende av hiss. När hissen går sönder blir man isolerad i minst en vecka. Tur att det inte händer så ofta. Det har hänt två gånger sen jag flyttade hit. Man får hoppas på att skoaffären inte är i hissen varje dag. Låter jag gnällig, jag tror det. Men i bland måste man  få gnälla.

Ha det bra mina vänner så hörs vi.

Klappar till jul

Idag hamnade jag i paradiset. Alltså jag hittade en massa stickbeskivningar som jag hade glömt bort. Nu blev de insatta i plastfickor i en pärm. Och jag fick tips om sånt jag kan sticka till julklappar. Jag vill göra julklapparna i mesta mån själv. Det blir personligt och billigt och jag brukar börja i tid, i augusti till exempel. Men nu ska jag börja i veckan. Ska besöka garnaffären på fredag när jag ska till apoteket. Då har jag fått lön så då kan jag frossa i garner. Jag vet precis vad jag ska köpa.  De sista jularna har jag stickat mycket raggsockor och halsdukar men nu ska jag sticka annat. Det finns ju så snygga garner numera, både prickiga och randiga i kul färger. Så det riktigt kliar i fingrarna att få sätta igång.

                                                  

    Ute är det fortfarande kallt och det gäller att klä sig ordentligt när man går ut.  Tur att man inte är så frusen av sig. Men nog längtar jag till sommaren. Kan vara ute mycket och njuta av lite sol och träffa lite roligt folk. Äta en mjukglass och tycka att livet bara är stenkul. Nu ska jag klä mig och gå till ICA i kylan och köpa lite mat. Håhåjaja! Men snart är det vår igen och sen blir det sommar och sen är det jul igen med stickeklappar. Eller va?
                                                           Ha det så bra govänner!                                            

Katter

Jag har alltid älskat katter och haft många katter. Min mamma var lite rädd för katter så jag skaffade katt först i vuxen ålder. Den katt jag minns mest, med glädje, hade jag på 70-talet och hon hette Sara. Hon var den roligaste katt jag haft. Hon var lydig som en väldresserad hund. När man gick till affären och hon var ute så skulle hon följa med. Satt på trappen till affären och väntade medans man var inne och handlade. T o m följde hon till posten. Till dess hon klämde svansen i postdörren. Då slutade hon med att följa dit.
Hon var älskad av byborna för hon höll borta mössen från deras hus. Storjägare var hon och när mössen började ta slut gav hon sig på större byten. Hon åt ju inte upp sina byten utan lade dom på trappen, för att visa vad hon kunde. En morgon låg det två stora skeppsråttor (jag kallar dom för det). Jag kan inte förstå hur hon kunde få död på dom. Dom var ju lita stora som henne. Dom var äckliga med långa tjocka svansar. En granne berättade hos han sett Sara försöka ta en hare. Tur att hon misslyckades annars hade hon kanske blivit gripen för tjuvjakt. Man vet inte.
Hon var en härlig katt. När hon sov gjorde hon det på rygg, på golvet. Tyvärr blev Mattias allergisk mot katter när han var
3-4 år så jag gav bort Sara till goda vänner, som älskade henne lika mycket som jag. Dom flyttade till en annan ort så jag såg inte henne så ofta men hon fick ett bra liv.

                                                  


En annan katt som jag gillat skarpt är My. Det är Joakim (min son) och Pernillas katt. Hon är så liten och söt. Nu börjar hon väl vara ca 10 år om jag minns rätt. Men hon är ändå gullig. Är inte ute så mycket för det finns ju elaka katter i byn. Så risken är den att hon får pisk av större katter. Bäst att vara inne tycker hon.

                                                  

Då har man det tryggt med folk som passar en och en egen vakthund som jagar bort ovälkomna katter. Mjau!

                                               Ha det så bra mina vänner.
                                

Alla hjärtans dag                                                   
Den 14 februari, alla hjärtans dag skulle man vilja ha sina barn hos sig. Jag trivs med att vara ensam men vissa dagar vill man umgås med sina kära. Får väl skaffa mig en nalle som jag kan krama.

Var uppe länge i natt. Såg en gammal film som jag sett för några år sen, "Schindler´s list". Den slutade strax efter 2 på natten. Sen var det bara skynda sig i säng. Var upp vid 8 igen för att se skidskyttet. Det hade slutat regna i Sydkorea och så hade dom samlat ihop snö så att det blev ett spår. Varför ska dom lägga VM tävlingar på såna där ställen, kan man undra. För svenskarna blev det inga medaljer. Bäst gick det för Helena Jonsson, en femte placering. Bättre tur nästa tävling.

Löste sen melodikrysset. Det var ganska lätt. Löste på nätet och skickade in. Det gör jag varje vecka men vinner aldrig något. Det är ju flera tusen som skickar in så chansen är minimal att man vinner. Roligt ändå att se att man kan klara av det.

Det är inte lika kallt idag som det har varit. Inte lika soligt heller. Men jag vet inte om jag går ut nåt idag. Tror jag läser lite istället och lyssnar på musik. Mattias kommer vid sex och då ska vi äta. 

                                                   

                                                 Hjärta på er alla vänner!


                                                     

Vintersport

Kylan fortsätter, idag minus 27. Men dom har lovat att det skulle bli varmare framåt dagen, så då måste jag ut. Behöver handla lite mjölk och smör. Jag har slutat använda margarin. När man ska steka nåt i margarin blir det bara som ett vatten i stekpannan. Ser rätt äckligt ut. Så jag har börjat med olja och smör i stället. Blir faktiskt en finare stekyta, ser godare ut. Margarin är inte som det var förut. Undrar varför?

Imorgon börjar VM i skidskytte om det nu blir nåt. Det verkar som dom har snöbrist i Sydkorea. Synd om dom måste ställa in, hur gör dom då? Sen blir det ju VM i längdskidor. Jag var bra på att åka skidor när jag var ung. Vann dalamästerskapen som junior. Var för lat för att lägga ner nån tid på träning, åkte mest för att det var kul. Min dotter Helena var bra på att åka skidor och min andra dotter Isabel åkte skidor varenda ledig sekund hon hade. Duktig var hon men ville inte tävla. Pojkarna mina var inte så mycket för längdskidor, nej för dom var det utförsåkning som gällde. Joakim fick sina första slalomskidor när han var fem. Sen var det bara att braka utför i backarna. Mattias började åka på köksgolvet i tvåårsåldern med en penna och en linjal i händerna (stavar). Då var han Pierro Gross. Efter ett par år fick han sina skidor och blev bra i utförsåkning för hela slanten. Det var tider det. Nu har dom slutat med skidsport, tyvärr.

                                                                       


 

I kväll ska jag se "På spåret" och sen blir det väl nån film. Undviker att se på fyran. Tycker det är så långa reklampausar mitt i filmerna så man får ingen känsla för sammanhanget i filmen. En film vill jag se utan avbrott. Hur många tror ni är intresserade av den reklam som visas? Zero. Tycker dom skulle lägga reklamen mellan programen, då skulle man hellre se vad dom visade. Fyran är sämsta film-underhållningskanalen. Och tänk alla tävlingsprogram som man ska ringa in och rösta. Måste bli en massa pengar som kanalen drar in. Men det är ju klart allting kostar, även att tycka. Nej nu är nog tid att jag gör mig klar för utgång innan kylan kommer tillbaka.
                                                                   Ha en bra dag govänner!


Födelsedag

Det är kallt ute. I två dagar har det varit 30 minusgrader när jag vaknat. Tur att det är varmt och skönt inne. Jag bor i ett ganska nytt hus så det drar inte vid fönster och dörrar. Nog har man det bra när man får ha det varmt i denna vinterkyla.

I dag fyller Hugo år. Han bor i Helsingborg och är mitt äldsta barnbarnsbarn, och storebror till Freya som är tre månader. Hugo blir åtta år. Tyvärr kan vi ju inte träffas så ofta men datorn gör ju det lättare. I alla fall grattis Hugo du är en fin kille.

                                                       Hugo och Freya          

                                                    Freya ses sova skönt på storebror Hugo. Jag tycker det verkar härligt.

I dag är det sprutdag för mig. Jag får ju en guldspruta en gång i månaden. Det är för att bromsa upp min reumatism. Jag har fått sprutan i drygt ett är och det gör stor skillnad mot innan jag fick guldet. Gör att jag kan göra mer saker som t ex sticka. För ett 1½ års sedan kunde jag inte hålla i stickorna men nu stickar jag som bara den. Det är ju inte alla som blir hjälpta med sprutorna. Min mamma hade också reumatiskt och fick guldbehandling, men det funkade inte på henne. Jag är jättenöjd med min behandling och så har jag så trevliga distriktssköterskor som tar prover och ger sprutor. Tycker att livet blir enklare att leva tack vare guldet.

Jag börjar längta till våren då man kan vara ute mer. Det är ju så skönt när solen börjar värma och man inte behöver så mycket kläder när man går ut. Men vi är snart där. Härligt! Men än så länge får vi ha det kallt men jag misströstar inte. Tiden går ju så fort. Nu ska jag ta en dusch och sen är det tid att besöka tvättstugan för veckotvätten.
                                                                     Ha det så bra så hörs vi!

Iris

I dag har Iris namnsdag. Min mamma hette Iris Maj Sofia och hon kallades för Iris. Det är en vacker blomma och min mamma var vacker. Hon var tredje barnet i en syskonskara på sju. Äldsta barnet var en pojke, Bruno, sen var det sex flickor som alla hade namn som började på I. Irma, Iris, Ingrid, Inga, Irene och Ingegerd.  Dom bodde på Skånegatan i Stockholm. Deras mamma hade astma och dog när äldsta barnet var femton och yngsta under året. Iris, Inga och Irene höll alltid ihop hela livet.

När jag växte upp tyckte jag att mamma var sträng och bestämd. Tur var väl det för pappa gjorde man som man ville med. Han var kanske för snäll förstår jag nu. När mamma sa ifrån tordes man inte göra annat än som hon sa. Inte så att man var rädd utan för att man hade respekt. I mitt barndomshem fick man aldrig stryk som många av mina kompisar fick.

Mamma jobbade på barnavårdsnämnden som det hette då. Hade bl a hand  om barn som hade det svårt. Hon var också övervakare så hos oss vandrade  många människor från livets skuggsida, in och ut. Hos oss fanns det alltid en säng att sova i och en måltid att äta. Mamma rökte inte men hade alltid cigaretter att bjuda på. Däremot fanns det aldrig något starkare än lättöl att bjuda på. Varken mamma eller pappa nyttjade sprit. Aldrig sades det ett ont ord om de som drack sprit, dom hade många vänner som drack  och det gick bra det också.

Mamma var aktiv i politiken. Satt i kommunfullmäktige för socialdemokraterna, trots att hon kom från ett högerhem. Hon var nog den enda som röstade på ett arbetarparti av syskonen. T o m pappa var borgare, men de pratade aldrig politik. Dom var ju gifta i 50 år så deras äktenskap var helt opolitiskt.

När jag var liten så firades namnsdagar med tårta och en liten present. Det var ju inte så vanligt med godis och sånt på den tiden så det var nåt extra med namnsdag. Så grattis på namnsdagen Iris, i änglahimlen.

Ha det så bra govänner till i morgon!

Böcker värda att läsa

Igår tipsade jag om de två böcker som Khaled Hosseini skrivit, de ligger etta och trea på Smålandspostens boktopp. Det var där jag hittade dom. Andra böcker som jag kan rekomendera är Roberto Savianols "Gomorra" och Åsa Larssons fjärde bok  " Till dess din vrede upphör". Den sistnämnda handlar också om Rebecka Martinsson.
Mari Jungstedts "Den döende dandyn" är en bra lättläst bok.

Sen har vi Elisabeth George som brukar skriva deckare om Kommissarie Lynley och Barbara Havers. Det här är en annorlunda berättelse som handlar om tre barn vars pappa är död och modern är psykiskt sjuk, på psykiatrisk klinik. Efter att ha bott hos sin farmor blir dom lämnade till sin ovilliga faster. Handlingen utspelar sig i London och man får följa de tre barnen i en gripande historia. Jag grät många tårar i en blöt kudde. Kan verkligen rekomendera denna bok. Bokens titel är "Innan döden kom".

Idag är det ju inget läsarväder. Solen skiner från en klarblå himmel och ca 15 minusgrader bara ut och gå. Ha det så bra så hörs vi!

Yrväder

Idag är det inte så kul väder. Det är ju inte så att man längtar att gå ut. Det snöar och blåser och är ett riktigt inneväder.  Skulle ha nån att spela kort med, men ingen vill ju gå ut så man får ju inte nåt främmande. Längtar efter en verkligt bra bok att läsa. Då kunde man ju ligga i sängen och läsa. Men jag har inget så spännande i bokväg.

Skulle se melodifestivalen i går. Jag tyckte det var så bedrövligt att jag löste korsord istället. Struntar nog i att se det i fortsättningen. Fjärde deltävlingen ska jag se förstås. Då är min vän, Johan Becker med. Han gör bra låtar. Får hoppas på hans "Higher". Men efter att sett en del av första programmet så är det nog ingen ide att hoppas. Dom som röstar verkar  också ha yrväder i sina hjärnor. HiHi!!

Snart är det dags att börja med middagsmaten och så blir det att kolla på en film på TV, en Beck film. Sen hoppas jag på bättre väder i morgon så jag får ta en prommenad, kanske till biblioteket och låna en bra bok.

 Sista bra böckerna jag läst är "Flyga drake" av Khaled Hosseini och "Tusen strålande solar" av samma författare. Verkligen bra berättelser. Om ni inte har läst dem så gör det. Finns som pocket för 64 kronor.
Ha det så bra vänner. Kram från yrvädret.

Glädje

Det första jag kommer att tänka på när jag säger glädje är Ellen Bendzen. Såg en dokumentär om henne för en tid sen. Det är en dansk kvinna som då var 99 år. Hon var så aktiv och sprudlade av liv med en glädje som gjorde mig stum. Det verkade inte finnas några begränsningar för henne, Hon hade en son i USA som hon besökte varje år. Då hjälpte hon honom på hans gård. Hon körde traktor på åkern eller  sålde grönsaker på torget. Hon gjorde det mesta.
Hon hade också en pojkvän i Australien som hälsade på henne varje år och så hälsade hon på honom i Australien vart år. Hon köpte också en dator som hon lärde sig maila på. Hon hade hjälp med huset av en butler men hon klarade  det mesta själv. En strong människa. Nästa vecka fyller hon 101 år.

                                                                                     .     En annan glädje är Alec. Han är mitt yngsta barnbarn. 4 år i maj. Han är som en sol. Lyckan är stor hos mig när han kommer med sin lilla väska full med hans älskade gubbar. Då ska vi spela kort eller sitta vid datorn och kolla bilder av Spindelmannen eller Hulken. Eller leka med hans gubbar. Han år också bra på att läsa sagor, har verkligen fantasi. Lika roligt som det är när han kommer är det tråkigt när han går. Men man känner glädje vi hans besök. Livet blir lite roligare med Alec.
                                                                                   
                                                                                    


Jag har fler barnbarn närmare bestämt fem till och två barnbarnsbarn. Men dom träffar jag inte så ofta men visst är dom till glädje, helst när vi ses. Sen är det till glädje att träffa barn och vänner och prata med min bästa vän i Örebro, Vivi. Jag har så mycket att glädjas åt så jag blir aldeles bubblig.
Nu kan ni ju tänka igenom vad ni gläds åt så kan ni känna det som jag. Ha en bra dag med mycket glädje. Kram!De snälla svenskarna

Jag brukar tänka att svenska folket är ett snällt folkslag. Ta bara om man tänker hur myndigheterna behandlar oss. Dom får ju göra vad som helst och vi tackar och tar emot. Kanske till och med bugar och bockar. Nu ska dom sänka pensionerna. Jag som skulle vilja att dom höjdes men inte då. Får väl vara glad om man går nånting alls. Mat, el, hyror  ja  allt höjs och pensionerna sänks. Än så länge kan jag hålla mig flytande men det är inte mer.

Hade tänkt fara i vår och hälsa på min dotter som bor i Örebro men den resan får jag nog göra i sömnen. Det är ju inte bara pengar till resan man behöver. Man måste ju ha kläder på kroppen också.
Men jag ska inte klaga det finns de som har sämre pension än vad jag har. Och så finns det de som har mycket mera.

 Vi måste alla betala för finanskrisen, sa en gubbe i TV. Varför det? Jag har inte gjort nåt. Jag har bara levt mitt stillsamma liv. Och tänk på dom stackare som är och blir arbetslösa. Dom flesta vill ha jobb. Men blir de arbetslösa ska dom straffas med sänkt A-kassa och ibland bli av med A-kassan. För då söker dom jobb som inte finns.  De som blir sjukskrivna blir av med sjukpenningen för då blir dom friska. Halleluja!!
Men tack snälla myndigheter för att vi får behålla livet om än det är svårt.  Livet är stenkul!
Ha det så bra vänner och en stor kram till er!

Fortsättning på min pappa

Jag lovade ju ett utdrag ur det manus jag skrivit om min pappa. Utdraget är en bit in i berättelsen. Min pappa, jag kallar honom Erik, har kommit till fosterhemmet och är älskad av hela familjen. Året är 1910 och det är snart jul.


                                                                              ________________


- Lilla gosebarn, sa Elin och kramade om Erik.

 - Söt och god är du min lilla plutt.


Hon hade badat honom och satt på en ren pyjamas. En kram till och en kyss på munnen och sen ner i sängen.


 -Sov nu gott lillgull, sa Elin och stoppade om den lille.


Han log så vackert tillbaka och snart sov han den oskyldiges sömn. Elin drog igen dörren och gick ut i köket till Anders och John, som satt vid bordet och åt kvällsvard. Johan hade än inte kommit från sitt arbete. Snart var det jul, Eriks första jul hos dem. Anna skulle inte träffa pojken i julhelgen. Hon skulle fara till sitt föräldrahem i Dalarna. Föräldrarna visste inte om pojkens existens ännu. Anna hade sagt att hon skulle berätta det först när hon skulle fara tillbaka till Norrköping efter jul.


Elin hade kommit att älska Erik som sitt eget barn, han var en sån solstråle. Anders och John avgudade honom. Var ledig stund låg de på golvet och lekte med den lille. Elin hade börjat fasa för att Anna skulle ändra sig och vilja ta hand om gossen. Men än visade inte Anna något större intresse för pojken. De dagar hon var för att besöka honom satt hon mest med honom i knät och pratade med Elin eller någon av de andra familjemedlemmarna. Elin hade aldrig sett att Anna kramat eller visat några andra ömhetskänslor för Erik. Det tyckte hon var märkligt. Själv kunde hon inte låta bli att krama gossen så fort hon kom åt. Hon hoppades att hon skulle få ha honom hos sig i många år. Men hon tog var dag som den kom och försökte att inte tänka på framtiden för mycket.

Så blev det då jul. Erik var nu nio månader och hade inte så stor behållning av att det var jul. Men säkerligen fick han intryck av stämningen vid detta helgfirande. Maten var överdådig och barnen fick presenter. Det var vantar, sockor, halsdukar och dylikt, men också en del leksaker och böcker. Johan hade köpt en gunghäst till Erik, men han var ännu för liten för att gunga på den. Anders och John hade köpt en speldosa och den blev han mycket förtjust i. Han ville höra melodin om och om igen tills han somnade. På juldagen bar det av på julotta och vid hemkomsten vankades mer god mat och andra godsaker. Så förflöt julhelgen och nyårshelgen. Tjugonda knut kastades granen ut med sång och musik, och sedan var vardagen tillbaka i gamla spår igen.


Anna hörde av sig i slutet på januari, hon hade berättat om pojken för föräldrarna. De hade fått en chock och fadern hade sagt att han varken ville se eller höra nåt mer om bastarden. Anna sade att nu blev det nog så att hon aldrig skulle kunna ta hand om Erik. Och det var nog kanske lika bra, han hade det ju så bra hos Elin. Elin, i sin tur tyckte att Annas föräldrar var ett underligt par som inte ville se sitt eget barnbarn. Tänk att kalla lille Erik för bastard. De visste inte vad de gick miste om, att få träffa den sötaste, snällaste lille gosse som fanns. Att bara avfärda ett litet oskyldigt barn utan att ens ha träffat honom,tyckte Elin var hemskt. 
                                                                -----------------------------------------


Man kan ju förstå att pappa trivdes hos Elin och Johan. För det mesta kan man höra om barn som har det dåligt i fosterhem. Så var det ju inte i det här fallet. Det sägs ju att de första åren avgör ett barns framtid. Det tror jag på. Min pappa blev ju en härlig människa som gav så mycket kärlek till sin omgivning. Jag önskar att jag kan vara som min pappa. Om änglar finns så är min pappa en ängel. Och det behövs änglar i dag, så mycket elände som finns.
Ja det var dagens inlägg hoppas ni får en bra dag. Kram till er!Stroke

2003 i juli fick jag en stroke. Den gjorde att mitt tal blev obegripligt. Med hjälp av mina barn och en talpedagog tränade jag upp talet. Det var svårt. Svårast var det att läsa högt. Jag var tvungen att läsa högt från en tidning varje dag och oftast blev jag arg när det blev fel men Isabel, min dotter som bodde kvar hemma, gav sig inte och tvingade mig att fortsätta läsa. Före stroken älskade jag att spela alfapet. Nu ville jag inte spela mer. Men tro inte att jag slapp undan. När Mattias kom skulle vi spela alfapet. Mattias är min yngsta son.
Stackars ungar vad dom slet för att jag skulle kunna prata begripligt. Datorn var till hjälp också. Jag skrev ner matrecept för att träna stavning och det blev bättre och bättre. Fortfarande har jag lite svårt med att finna rätt bokstäver men jag märker oftast när det är fel. Svårast är siffrorna, dom blandar jag ihop. Så det gäller att kolla när jag betalar räkningarna. Som ett led i träningen ville jag blogga. Det gäller att hålla igång. Man får ingenting gratis. Hoppas ni som läser min blogg har överseende om jag stavar fel. Nu vet ni varför jag vill blogga.


Min pappa

Det går nästan inte en dag utan att jag tänker på min mamma och pappa. Jag tror det har med åldern att göra. Det är ca 20 år sen dom gick bort. Mamma hade ju varit sjuk länge så det var ju väntat. Pappa hade däremot varit hälsan själv. Han hade inte varit sjukskriven en dag när han gick i pension. Men när mamma dog var det som att luften gick ur honom. Drygt ett år efter mammas död skulle han göra några ärenden med bilen, men hann aldrig starta den så dog han. Jag tror att han dog av brustet hjärta. Efter drygt 50 års äktenskap blev saknaden så stor.

Efter pappas död fann jag en del brev och fotografier som jag aldrig sett förut. Då upptäckte jag att pappa var född utom äktenskapet. Mannen som var far till pappa ville inte gifta sig med farmor utan lämnade henne. Detta hände 1909 och pappa föddes 1910 och det var ju en stor skam för farmors släkt. Pappa hamnade i fosterhem och var där tills farmor gifte sig sex år senare. Fosterhemmet var det bästa tänkbara och pappa ville helst stanna där men så blev det inte. Mannen som farmor gifte sig med var en snäll och skötsam man så allt kunde ju vara bra, men det verkade inte som om farmor tyckte om sin son.

Efter mycket forskande tänkte jag att jag skulle skriva ner en berättelse om min pappas barndom så att mina barn skulle kunna läsa den när dom blev intresserade. När man blir äldre väcks intresset för sina rötter. Det blev ganska många sidor. På skoj skickade manuset till en förläggare men dom verkade inte så intresserade. Senare ska låta er läsa utdrag från manuset. Hoppas ni får en bra dag.

RSS 2.0