Förklaring

Dom som har läst min blogg från början funderar nog. Var inte min mamma från Stockholm hur kunde då min morfar ha bondgård  utanför Uppsala. Så här är det. Min riktiga mormor dog i ett astmaanfall när min mamma var liten. Barnen var sju stycken och min riktiga morfar kunde inte ta hand om alla barnen så en del fick fosterföräldrar. På det sättet hamnade min mamma i Hessle. Mormor och morfar i Hessle var världens bästa och jag älskade dom. Min riktiga morfar träffade jag inte så mycket. Han kom och hälsade på en gång om året och stannade en vecka och sen for han till nästa barn och hälsade på där. Jag har inte så mycket minne av honom, han var lång och spelade munspel.
 
Däremot minns jag mycket om mormor och morfar i Hessle. Mormors plättar med krusbärssylt. Morfar som lärde mig rida och att vissla. Sådana där vardagsminnen som sitter fast i mitt huvud. Mormor som läste Vecko-Revyn med stor inlevelse. Hon köpte den inte själv utan lånade den av ett barnbarn. Alltid en varm famn att vila i och en kram när man var ledsen.

Konstigare än så var det inte med att min mamma bodde i Stockholm och i Hessle. Nu måste jag sluta för min dotter, Isabel och hennes son Alec + hunden Milo, kommer hit. Nu ska jag bli klippt och bli ompysslad och pussad på. Njuter gör jag redan. Kram på er! 


    Alec med Milo i knät.                                                           

En del av barndomen

I går såg jag ett program på TV " Småskalighetens hjältar" som försatte mig till min barndom.
Jag växte upp i en liten by i närheten till Uppsala. Vi bodde i ett nybyggt hus med sjötomt vid en vik av Mälaren. Ett par kilometer från huset vi bodde i fanns mormor och morfar och deras bondgård. Gården hette Hessle. Där fanns mjölkkor, kalvar, grisar, en tjur, höns, tupp, hästar och katt.
 
Där fanns också en handelsträdgård med frukt, grönsaker och kryddor. I närheten av boningshuset fanns ett lusthus där morfar torkade kryddor. Ofta lekte vi där.  Tänk er doften där inne. Boningshuset var stort. Salen användes bara till fest och det var alltid kallt där inne. Det fanns en köksingång och en finare ingång som bara användes av främmande. Övervåningen användes bara på sommaren. Det var ett äventyr att sova där uppe med alla kusiner. Spetsgardiner och pelargoner i fönstret och åskvädret knallande utanför.

När höet bärgades fick vi ungar alltid sova första natten på skullen. Saftflaskor och ostmackor skulle vara med och spökhistorier skulle berättas. Då var det spännande. På lördagarna spände morfar för en av hästarna till vagnen och lastade på frukt, grönsaker, blommor och ägg. Sen bar det av in till stan och torghandeln. Ibland fick man följa med och det ville man så gärna. 

Jag är så tacksam för att jag fick växa upp så, med trygghet och glädje bland snälla vuxna och djur. Jag önskar att alla kunde få en sån barndom men det är nog få förunnat nu. Ibland kan man längta tillbaka men livet ändras ju hela tiden. Man hade inte så stora fordringar då, det skulle ju inte gå nu i dataåldern. Vi kan ju aldrig få den tiden tillbaka och det man inte har haft ,saknar man ju inte.

I dag har jag varit så trött hela dagen så jag har legat mycket och läst. Det blev inget besök på Kupan, får ta det en annan dag. 

 Kram till er alla!!

Snöväder

Så kom då snön och nu är det vitt överallt igen. Igår satt jag ute och solade och nu är solen borta igen och vita flingor ramlar ner från en grå himmel. Är det roligt? Nej tvärtom. Man skulle vilja krypa ner i sängen under täcket och sova. Appropå sova, så sov jag till 9,30 i morse. Ja egentligen tyckte kroppen att klockan var 8,30. Men det var ju länge för mig.

Har ingen aning om vad jag ska syssla med idag. Mer än matlagning och disk. Jag har ju en massa restgarner. Får väl sticka nånting av det tills jag kommer till affären och får köpa garn till nästa par lovikka.

Jag har en ganska så bra bok att läsa och så fick jag en bok av Matte, "Dexter, dunkla drömmar" av Jeff Lindsay. Matte säger att den är bra. Då tror jag på det.  Det är ganska skönt att ligga och läsa. Det värsta är att jag blir ganska trött, helst när det är dagens väder. Men då är det bara att lägga ifrån sig boken och sova en stund. Härligt när man får sova när man vill.

Imorgon öppnar Kupan mitt över gatan. Måste dit på eftermiddagen och kolla vad dom har. Hoppas jag kan fynda. Har sett i fönstret ett så gulligt litet pelarbord. Men det har jag väl inte plats med, men gulligt är det. Det är ju assietter jag skulle vilja ha och eventuellt äggkoppar. Men det blir alltid nånting jag inte behöver, när jag fyndar. Gamla örngott skulle jag vilja ha. Som jag kan göra fina kuddar av. Men det är svårt att få tag i. Man kan göra fina presenter av gamla örngott. Nu har jag ingen symaskin men kanske jag kan låna en. Annars finns det textillim.

Snart är det påsk. Blir vädret bra kan det vara roligt. Det brukar vara ganska folktomt på byn, dom flesta är väl till fjälls eller i Kåbdalis och åker slalom. Kvar blir några pensionärer och dom som inte har råd att fara nånstans. Jag hörde till den sista gruppen innan jag fick pension. Jag har inte lidit av det. Hoppas på soliga dagar så att näsan får prickar. Men än är det en tid kvar till påsk. Nu ska jag laga lunch.  Ha en bra söndageftermiddag så hörs vi. I alla fall jag.
Kram!!


Sommartid

Har precis löst melodikrysset och har nu en paus fram till skidskyttet. Hörde på radion att man ska släcka ner världen en timme i kväll. Det är inget tvång utan frivilligt. T o m Eiffeltornet släcks ner och andra större byggnader. Får man ha radion på. Huset mitt över min gata behöver inte släcka ner lyset för dom har aldrig tänt. Mörka gatan ni vet!

Sen i natt ska vi ställa om klockan en timme. Det blir sommartid igen. Det känns inte som att det ska bli sommar, men kanske så småningom om vi håller ut. Hörde att det ska bli snö i morgon. Än så länge skiner solen men i skuggan är det kallt. Ska gå ut en prommenad  på eftermiddagen. Sen ska jag brodera på vantarna jag stickat. Det blir rosa blommor och gröna blad. Om jag nu klarar av det!

Annars händer det väl inget särskilt utan det blir en helg som alla andra.  En bok att läsa och kanske se nåt TV-program, så är helgen räddad. Låter tråkigt, eller hur. Men vad ska man annars göra? Det var länge sedan man hade sällskap en helg. Men människan är ju ett vanedjur så det går bra det också.

Det blir kräm och mjölk till lunch idag. Kanske makaroner och köttbullar till middag. Tala om att matfantasin är dålig. Det skulle vara skönt om nån kom med en matsedel som talade om vad man skulle laga för mat varje dag. Och tänk om nån kom och lagade maten också. Perfekt!  Då fick jag ju vara lat och bara göra roliga saker. Men det är ett önsketänkande. Och det vet ni väl att önskningar aldrig slår in. Jag brukar köpa en trisslott då och då. Önskar i mitt inre att jag ska vinna en större summa pengar. Gör jag det? Nej då, jag har vunnit 25 kr nån gång, även 25 kr X2. Jo en gång vann jag 75 kr på en lott jag fick av Jocke. Det är allt. Inte blir man miljonär direkt. Då säger en del " Man ska vara glad för att man är frisk". Och man kan inte köpa hälsa. Nej, det vet jag väl, men jag är inte frisk så lite pengar kan väl inte skada.

Slut svamlat för denna gång. Nu ska sätta mig och se på skidskytte och ni får ha det så bra. Hej då!

Fredagsnöje

Nu har jag betalat alla räkningar. Usch! Skulle önska att man hade en betalningsfri månad varje år.  Kan inte nåt parti komma med det förslaget. Tänk så mycket roligt man skulle kunna göra då. Nu får man göra det roliga i drömmen.

Idag ska jag tvätta och dammsuga. Till lunch blir det ärtsoppa. Faktiskt har jag köpt färdiggjord soppa, Soldatens ärtsoppa. Den smakar nästan som hemgjord. Annars brukar jag koka själv men då ska man komma ihåg att lägga ärtorna i blöt kvällen före. Och mitt minne är inte som förr. Eller är jag bara lat?

Vad ska man hitta på i helgen? Vädret ska visst inte bli så strålande enligt radion. Jag har ju stickat färdigt dom blåa lovikkavantarna. Jag ska bara brodera blommorna på dom. Sen har jag två julklappar färdiga till jul. Vet inte vad jag stickar härnäst. Skulle vilja sticka fler bäddsockor. Dom är ju så roliga att sticka. Men jag ska kolla bland mina beskrivningar.

Oscar har spelat färdigt hockeyserien. Jag tror hans lag kom trea. Sista matchen spelade dom mot Luleå Hockey. Oscar gjorde hat trick och laget vann.

                                                       Oscar gör mål på Luleå HC
Så glad blir Oscar när han gör mål. Han älskar att spela hockey. Jag tycker han är så duktig. Bravo Oscar!!
Nu ska jag bädda rent i min säng så jag får tvätta lakanen i dag.  En skön fredag till alla bloggläsare.
Kram!!

Grus under dojjan

Ja nu är vi i den tid som gruset växer under fötterna. Dammsugaren behöver man inte ställa undan i städskåpet, man behöver den för jämnan. När man är ute och går och ska gå in följer halva gatan med in. Och har man sen en rullator med fyra hjul blir det inte mindre med grus som följer med in. Kan man göra nånting åt det, nej! Det är bara att tacka och ta emot. Gruset behövs ju när det är halt och sen får det ligga kvar till sommaren. Förhoppningsvis sopas det bort då innan höststormen kommer. För när den kommer blåser den omkring, och man får gruset i ögat. Och ögat tåras. Svider gör det också. Ögat blir rött och man ser ut som att man har supit i en vecka.  Så blir det!

I dag är det Jungfru Maria Bebådelsedag. Man kan säga våffeldagen också. Bebådelsedag, är det när Maria blev gravid med Jesus. Eller var det när ängeln talade om för henne att hon skulle bli med barn? Det har jag aldrig fått nån kläm på. Fick hon inte vara med om själva samlaget? Kan nån svara mig på det. Jag är komfirmerad och ställde den frågan vid undervisningen, jag fick inget svar på den. Prästen tyckte jag var ovettig som ställde sådana frågor. Jag har alltid velat veta en massa saker. Men det har aldrig passat. Nu för tiden tror jag att ungarna får svar på det mesta. Tur att det går framåt. Man ska ju inte behöva dö med obesvarade frågor.

Halva veckan har gått. Det smäller bara till så är det helg igen. Inte underligt att man åldras. Undrar om 101 åriga Ellen tycker som jag. Har inte hört nåt om henne på ett tag. Hon kanske är i USA hos sin son eller hos sin pojkvän i Australien.
Livet är stenkul! Ha det så bra. Kramar i massor.

Matpriser

För ett år sen började jag föra bok på mina utgifter. Och jag har sett hur matpriserna gått upp med nån krona här och där. Det som gått upp mest är frukt och grönt. Ibland kostar ett kilo tomater 50 kr och ett kilo gurka 30-40 kronor. Och de är de utländska tomaterna och gurkorna. De svenska är ändå dyrare. På sommaren är de utländska grönsakerna billigare än de svenska. Och ändå har de fraktats rund halva jorden, men är åndå billigare. Det sägs att det beror på att svenska arbetarna har högre löner, kan så vara. Men min plånbok måste höra till dom utländska arbetarna. Jag tycker om frukt och grönt men snart måste jag mätta mig på vatten och bröd. Kan dom inte ta bort momsen på nyttig mat. Lite skulle det göra i alla fall. Bättre det än att sänka skatterna för höginkomsttagarna. Men glöm det, så blir det inte.

Soligt skönt väder idag. Satt ute en stund bakom konsum och njöt av värmen. Tänk när man kan vara utan jacka. Så skönt! Men det är ett tag till den dagen. Snart ska vi fira påsk och efter det kan våren komma. Kanske vi ska få lite snö först. Snö som ska ta bort den gamla. Är det inte så dom säjer. Hoppas det fina vädret är kvar i morgon på våffeldagen. Nu blir det till att sussa. Ha en god natt så hörs vi! Kram till er!!!!!

Pärlor och annat

Jag har aldrig varit så mycket för smycken. Det brukade räcka med några små ringar i öronen. Det har jag slutat med nu. Ja ett tag hade jag två ringar på handen, men det var inte länge. Men så för ett tag sen fick jag lust att ha stora pärlor som armband. Då skickade jag efter stora pärlor och gummitråd, för att göra några armband. I lördags hämtade jag paketet. Pärlorna var då inte stora utan hade en diameter på ca 6 mm. Hm! Hade jag skickat efter fel eller fått fel, på följesedeln stod inget mått. Tur att dom inte kostade en förmögenhet. Får väl göra armband med små pärlor. Undrar om det finns nån affär här som säljer pärlor. Kanske man måste till Luleå. Jag hade ju skickat efter några Wall deco också för att pigga up väggarna med, de hade jag fått rätt, i alla fall. Tala om att man kan bli besviken när man öppnar ett paket och inte får det man väntat sig.

I går skrev jag ju inget i bloggen. Det var så mycket på TV. Skidskytte och längdskidor så hela eftermiddagen gick åt till att sitta och glo. Och så skulle man laga mat också. Gjorde laxlåda i ugnen till lunch och till middag blev det kycklinggryta med klyftpotatis. Matte hade köpt frukt så då gjorde vi fruktsallad till efterrätt. Det tycker jag är så gott.

Nu såg jag att Kupan, mitt över gatan, öppnar den 30 mars. Sen har dom öppet måndag, tisdag och fredag. Ska bli kul att se vad dom har.
 
Nu ska ni få se Freya 4 månader. Mitt yngsta barnbarnsbarn. Visst är hon söt? Ser riktigt fundersam ut. Jag skriver mer sen. Hej då!

                                   

Tack

Tack är väl ett ord som kommer att försvinna, det är sällan man hör det. Och hör man det så är det äldre människor som säger det. Ja inte alla äldre, en del har väl aldrig fått lära sig att säga tack. Av de som växer upp nu hör man nästan ingen som säger tack. Det finns ju undantag men i det stora hela så säger man inte tack. Och får man nånting så är det bara så det ska vara och varför säga att man är tacksam då. När jag var liten skulle man tacka för allt. Tack för maten osv. Fick man presenter skulle man tacka för det också. Nu ska vara glad för att man får ge presenter och glad för att presenterna passar dom man ger till. Helst ska man ju lämna kvitto på presenten så man kan byta till det som passar.

Mitt presentkonto är inte stort så jag kan inte ge så dyrbara saker och då behöver man väl inte säga tack heller. Jag är väl lite som Kajsa Varg och tar vad jag har. Men nån gång skulle det vara roligt att höra "TACK". Eller kanske THANK YOU för vi använder mer engelska ord nu för tiden. Ja man är väl lite gammalmodig. Vem bryr sig om vad jag tycker. I alla fall får jag väl tacka för ordet om det går för sig. See you later!!!

Vårdagjämning

Aj, aj, aj det gick inte denna gång. Stryk av Färjestad i går kväll. Men ge inte upp det blir fler matcher, bäst av sju heter det ju. Färjestad var inte lite bättre. Jag trodde det skulle bli förlängning men vi hade otur.

Idag är det vårdagjämning. Det låter bra, natt och dag lika långa. Det ska jag fira med en liten städning och tvätt mellan 13 - 16. Jättetråkigt men skönt när det är gjort. Då får jag njuta desto mer i morgon. Med melodikrysset och skidor från Falun, och eventuellt en prommenad om vädret tillåter. Skulle vilja pussa på Alec, men så blir väl inte, deras tid räcker inte till. 

Köpte en bok på rea i går. En medeltidsroman av Catharina Ingelman-Sundberg med titeln "Förföld", få se hur den är. Jag brukar gilla att läsa historiska romaner. 

Jag kan inte förstå varför en del människor måste ha dubbla efternamn. Det blir ju så krångligt. Jag tycker att det räcker med ett. Jag vet t o m en kvinna som har tre efternamn. Först sitt flicknamn, och så sin första mans namn och till sist sin andra mans namn. Hoppas hon inte gifter sig nån mer gång. Man kan ju behålla sitt flicknamn när man gifter sig. Det gjorde min yngsta dotter och hennes man tog hennes namn. Jag tog tillbaka mitt flicknamn för 15 år sen. Alla mina barn tog också mitt flicknamn. Enkelt så alla heter lika i efternamn. 

Vi, Matte och jag, åt soppa till lunch. Till middag blir det pasta med gorgonzolasås. Nu kallar tvättstugan på mig. Ha en bra fredag så hörs vi kanske i morgon! Hej då!  

Heja Skellefteå

Har just kommit hem från Konsum så nu har jag fyllt på mitt tomma kylskåp. Så nu är det fullt. Var tvungen att ta en taxi hem (färdtjänst) för att få hem alla varor. Men nu är det gjort och varorna inplockade. En sån här dag skulle jag önska att Isabel bodde kvar hemma. Hon är ju så snabb att plocka in grejer i skåp. Men det får ju ta sin lilla tid, när jag gör det. Tänk va snabb man var när man var ung för få allt gjort. I dag tar allt sån tid. Det är väl för att man är så ledbruten.

Matte kommer inte och äter middag i dag, så jag tar mig väl en krämtallrik. Sen måste jag ladda upp för ishockeymatchen i kväll. Skellefteå mot Färjestad. Hoppas , hoppas att Skellefteå vinner. Ska verkligen hålla tummarna. Nu gick det inte så bra när jag höll tummarna för Johan Becker på melodifestivalen, men det här är ju annat. Heja, heja!Skellefteå i mitt hjärta!  Så sant så.  
                                                                Mitt hjärta är stort och rymmer mycket, t ex barn och barnbarn och barnbarnsbarn, govänner och mycket annat. Hoppas dom vet om det. I morgon är en annan dag, vi för väl höras då och då vet vi hur matchen gick. Kram på er alla!
  
                                                     

Natti, natti

Jag har just sett "Sommer" på TV. Det är en dansk  dramaserie som handlar om en familj som har en del problem. Danskarna gör mycket bra serier. Den första jag såg var "Matador". Och den tyckte jag var så bra att jag sett  alla repriser också. Jag tror att jag ska köpa den ifall den finns att köpa. Kan vara bra att ha i framtiden när det bara finns skitprogram att se. 

 Dagen har varit lika vacker som i går. Men det tinar dåligt. Det tar väl sin tid och jag har ju inte bråttom nånstans.

I morgon är det lönedag, bra för jag har bara 170 kronor kvar. På fredag får jag ett paket  från Panduro. Jag har beställt Wall Deco som man dekorerar väggarna med. Vidare har jag beställt stora pärlor som jag ska göra armband av. Kul!

Nu skulle jag behöva klippa mig. Men jag betalar inte 400 för en klippning, hellre klipper jag mig själv. Och det lutar nog åt det. Måste köpa en ny mascara och en ögonskuggpenna. Skulle också behöva nya solglasögon, de gamla är på rymmen. Det löser sig. Va jag svamlar nu, kanske jag måste gå och sussa. Hoppas det vackra vädret håller i sig i morgon. Då blir det en tur till affären. Natti, natti!!

Kylskåpsrengörning

I morse började med att städa i kylskåpet. Det var mycket jag fick slänga, en hel plastkasse. Det blev så tomt så på eftermiddagen var jag tvungen gå ut och handla. Vädret var härligt med sol och värme så jag blev sittande ute en lång stund. Men tala om hur slaskigt det är på gatorna. Det är halt också, så man får hålla tungan rätt i munnen så man inte ramlar. Skulle inte vara roligt om man bröt en arm eller ett ben nu, när man vill vara ute så mycket som möjligt. 

Jag ska göra pannbiff till middag, med mycket lök. Det var ett tag sen jag gjorde det. Men nu blir det. Jag är så dålig på att variera maten nu för tiden. Till helgen tror jag att jag ska göra kålpudding. Det är säkert flera år sen jag gjorde det senast. Och jag tycker det är så gott med gräddsås och lingonsylt till.

Matte är sjuk. Har åkt på influensan med feber och snuva. Inte så kul för honom, men inget man kan göra åt. Det är bara att tacka och ta emot. Jag är glad om jag slipper bli smittad. Jag vaccinerade mig i höstas men man kan väl bli sjuk för det. Ja inte veta jag? 

Grattis Josefin på 13-årsdagen om du nu läser detta. Och grattis Josefins mamma som födde henne för 13 år sen.

Ha det så bra alla ni som läser detta så får vi höras!!!!

Radioskval

Jag lyssnar mycket på radio. Hela natten står radion på med svag musik. Sen hör jag morgonprogrammet på P4 och eventuellt förmiddagsprogrammet. Men idag blev jag nästan galen för det blev så mycket prat om melodifestivalen och den förträfliga Carolin af Ugglas. Om Janis Joplin får höra att folk tycker att denna Carolin är så lik henne tror jag att hon vänter sig i sin grav och inte bara en gång utan hon roterar nog.  Nu vann hon väl inte men hon är ju "så eljest". Snälla, snälla låt mig slippa höra detta nåt mer. Och så dessa experter som ska utvärdera hela skiten. Lägg av!

Ikväll spelar Skellefteå mot Linköping sista matchen. Det är 3-3 i matcher så det gäller att Skellefteå vinner om dom ska gå vidare.  Hoppas kan man ju alltid. Jag har hållit på Skellefteå sen 70-talet så det är inget nytt.

Imorgon fyller ett barnbarn Josefin, 13 år. Skickade henne ett brev med en liten slant i torsdag. Få se om hon får det och om hon hör av sig.
Nu ska jag sätta på radion och lyssna på hockeyn. Ha det bra govänner!

Vilken härlig dag

Vilket väder, 7 plusgrader och sol. Förvisso är det slask och vattenpölar men va gör det, solen värmer och jag njuter.  Tänk vad lite sol gör för humöret. Har suttit ute en lång stund och längtar redan till morgondagen. Få se om solen tittar hit då också.
Ska laga pasta bolognese till middag. är inte så hungrig direkt men maten måste ju ätas, Gör en grönsallad till med mycket gurka i så kanske det går ner. Ska egentligen göra nästa veckas matsedel idag få se om jag hinner. Det låter som jag är mycket upptagen med att göra en massa saker. Mest är jag lat och ligger helst och läser. Det är därför jag inte hinner. Men det låter finare att jag inte hinner.

Ikväll ska jag se en Beck-film och pressa ut den sista saften ur en apelsin. Nåt mer händer väl inte för mig i afton. Jag läser väl en stund och sussar sen. Hoppas solen skiner på er också. Kram på er!!!

Lördag

Så var det då lördag. Har löst melodikrysset utan svårighet. Matte kom och gjorde plättar till lunch. Jag har städat bort lite damm och vädrat in ny luft. Sen har jag vilat en stund och läst ut en bok. Boken heter "nu vill jag sjunga dig milda sånger" och är skriven av Linda Olsson. Handlar om två kvinnor, en gammal och en yngre och deras vänskap. De berättar sin levnadshistoria för varandra och är en gripande roman om kärlekens kraft. Jag grät många tårar när jag läste. En verkligt bra bok som jag kan rekomendera. 

I kväll det melodifestival igen men jag ska se nåt annat. Jag har ju flera filmer som jag inte haft dit att se. Kanske jag ser nån av dem. Och så har jag min stickning och vacker musik att lyssna på. Fick en bok när jag fyllde år så jag kan lägga mig och läsa. Det är så skönt. Så nog har man saker att göra. Skulle behöva gå och handla lite men jag skjuter upp det hela tiden. Känner inte för det just nu. Nu ska jag sticka en stund innan det är tid för middag. Ha det så bra vänner!  

Fredagen den 13:e

Värst skrockfull är jag inte. Men jag lägger inte nyklar på bordet. Jag kan inte tro att det skulle hända mig något hemskt fredagen den 13:e. Men jag utmanar inte ödet heller. Jag tror mera på slumpen och ödet. Jag har bekanta som är så skrockfulla att dom inte stiger ur sängen idag. Men jag tror att ska det hända så händer det om än man ligger i sängen.
Jag är i tvättstugan mellan 13-16 i dag. Få se om det händer mig något där. Skulle inte tro det.

I går började jag sticka på ett par Lovikkavantar i en snygg blå färg. Gjorde en halv vante innan jag såg att de skulla bli alldeles för stora. Så i dag rev jag upp det jag stickat och började om på nytt. Får göra om mönstret lite. Det är ju ganska svårt att sticka med det tjocka garnet, fingrarna vill inte göra som jag vill. Men det går bra med lite tålamod, men fort går det inte. Men jag har ju inte bråttom nånstans.

Hade tänkt gå ut och köpa lite frukt till kvällen men vädret lockar inte precis. Får se hur jag känner det efter middagen. Nu ska jag först klara av tvättstugan och försöka få in en vilopaus. Glöm inte spotta om ni ser en svart katt och gå inte under stegar osv....  Sköt om er så hörs vi i morgon!


Smaskiga frukter

Apelsiner älskar jag. På vintern är dom saftiga och goda och jag tycker dom är det bästa som finns att äta. Jag köper aldrig Jaffa apelsiner för att de kommer från Israel. Gillar inte det Israel gör i mellanöstern. Men det finns ju andra apelsiner. Bl a blodapelsiner, dom är inte så stora men väldigt goda. Men nu i mars går apelsinerna mot torr period. Och torra apelsiner är inte goda.

Jag har andra fruktiga älsklingar. T ex Granny Smith äpplen. Gröna, syrliga, lite hårda äpplen. Så smaskiga. Jag måste skala dom för dom är vaxade. Min galla gillar inte äppelskal men skalar gör jag så gärna, för att få den syrliga äppelbiten i min mun.

Blonda grape är också goda. Jag äter grape med sked och gröper ur frukten mellan hinnorna, och saften rinner ibland nerför fingrarna. Men det gör ingenting för saften är så god och läskande.

Druvor är också goda. Särskilt dom kärnfria. Men dom får inte vara för söta.

Sen har vi Viktoriaplommon som kommer i augusti. Vi hade två sådana plommonträd när vi bodde i östergötland. Båda träden gav mycket frukt och så hade vi ett jättestort körsbärsträd, som jag plockade bären från och kokade saft av. Blev mycket god saft. Nu sen jag flyttat till norrland kan jag bara köpa plommonen och bigaråer (istället för körsbär) på affären om dom har.  Riktig körsbärssaft har dom ju inte på affären. Kallas nu för blandsaft.

Men man får ta det som bjuds. Och sommaren bjuder på det allra godaste. JORDGUBBAR ! Att bara skölja av dom och sen äta dom som dom är. Riktiga Finnerödja gubbar då smäller jag nästan av. Jag kan känna smaken i munnen om jag blundar. Jag längtar redan till sommaren. Det är ju inte det allra billigaste att älska frukt och bär men det är värt varenda krona. Nu ska jag skala ett Granny Smith ooch läska mig med.  Ha det govänner!

Mitt dåliga minne

I går gick jag på affären och skulle bl a köpa potatis. Jag handlade en massa annat men kom hem utan potatis. Jag brukar skriva en lista med vad jag ska köpa. Men i går hade jag lämnat listan hemma. Det är lite typiskt mig. Kan det vara åldern eller? Så nu i dag måste jag ut i det tråkiga vädret för att inhandla denna potatis. Får se om jag lyckas i dag.

Har en massa pocketböcker som jag skulle vilja bli av med. Har inte plats för dom. Har frågat släkt och bekanta om dom vill ha. Inget intresse anmälde sig. Undrar om Kupan vill ha dom. Det är ju inga gamla böcker, dom flesta är från 2008. Jag köper nästan bara pocket för dom är så bra att hålla i när man ligger och läser. Får väl höra med Kupan när dom öppnar.

Hörde på radion nyss att det ska bli kallt igen i natt. Våren är nog långt borta fast det är vårdagjämning nästa vecka. Men det är ju så mycket snö så det tar nog sin tid innan den försvinner. Men när det börjar tina går det ju fort. Ska i alla fall bli skönt när solen kommer tillbaka så man kan sitta ute och gona sig.

Nu bär det iväg för potatisköp, tror jag. Ha de govänner!

Längtan

Sitter här med min kaffekopp och funderar på vad jag ska göra i dag. Distriktssköterskan ska komma och ta prover som ska skickas till reumatologen. Då kan de se om jag kan få min guldspruta på torsdag. Klockan 11.15 kommer Matte och äter lunch. Han ska få makaronilåda och sallad. På eftermiddagen måste jag ut och handla lite mat och vid femtiden kommer Matte och äter middag. Det blir fiskgratäng med potatis. Så det verkar som jag har fullt upp. Ska också försöka få in en vilotid. Kan bli svårt.

I morse när jag vaknade kom jag att tänka på min mamma och när hon berättade om godisdagen. På torsdagar skulle hennes mamma veckohandla. Då skulle ett av de äldre barnen följa med. De tog cykelkärran med sig och gick till specerihandeln och slaktaren. Dom bodde på söder i Stockholm och mamma sa att alla ungar satt på trappen och väntade på att de skulle komma hem. De visste att de skulle få godis och det var bara den dagen som de fick det. Och det var ju inte en massa karameller utan ett par stycken. Mammas farmor bodde i närheten av dem och mamma brukade hjälpa henne med att gå ärenden. En gång fick hon en 25 öring som tack. Mamma gick och köpte 5 st kokosbollar och satte sig utanför butiken och åt upp alla kokosbollarna. 

                  I mjölkaffären fanns förutom mjölk, grädde, ost också glass. Glass var det bästa barnen visste men det fick man bara ett par gånger varje sommar. Då var det fest. Mamma sa att dom riktigt längtade till storhelgerna för då fanns det karameller och knäck. Nu får ju barnen godis och glass oftare. Jag vet inte om de är gladare för det. Jag tror inte att de längtar efter det heller. De är så vana att få det varje vecka så då värdesätter man inte det.
                   


Man kan längta efter mycket och det beror ju på vem som längtar. Skolbarnen kan längta efter sommarlov. Sjuka kan längta efter att bli friska. Småbarn kan längta efter mamma eller pappa. Ensamma kan längta efter sällskap. Törstiga längtar efter vatten. Ja längtan tar sig många skepnader men nästan alla längtar efter nåt. Jag brukar längta efter att umgås med mina barn och barnbarn eller längta efter en bra bok att läsa. Jag längtar också efter Alecs kramar och pussar. Alla längtar efter nåt.
Kram på er! Skriv gärna en kommentar! Kanske har ni nåt förslag på något ni vill höra om. Ha det så bra!

Måndag igen

Så var det måndag igen. Vart tar dagarna vägen? Vädret är inget vidare, grått och trist. Men solen kan ju inte vara här jämt, den måste ju räcka till för alla.
Påminner mig om när jag skulle lämna Isabel på dagis. Hon var ca 4 år och sa när vi var på väg. "Vet du mamma, Gud hjälper alla människor?" Det har jag då inte märkt, sa jag. Då tittade hon på mig förebrående och sa " Han har ju bara två händer". Det är väl likadant med solen.

Freyas tröja är då klar så när som på monteringen. När det är klart ska den läggas undan till jul. Jag har ju stickat storlek 18 månader så jag hoppas hon inte bautaväxer. Jag får väl höra mig för om det för då måste hon ju få den i förväg.

Igår såg jag på EM i friidrott, inomhus, och Mattias Claesson fick brons på 800 m. Så två medaljer blev det i helgen. Duktiga är våra idrottstjejer och killar. Konkurensen är ju stenhård.

 Senare såg jag Beck-filmen. Den var sådär tyckte jag, inget att hurra för direkt. Men sevärd, när man inte har nåt annat att göra. I lördags kväll såg jag en gammal västern "Silverado". Härligt med gamla västernfilmer. Den här var från 1985. Kevin Kostner hade en roll. Då var han inte så gammal direkt. Kampen mellan det onda och goda handlade det om, som vanligt i västernfilmer. Det goda segrade.

Idag kommer inte Matte på lunch. Han ska ju börja på en ny praktik. Ska vara 2 månader och städa. Ingen lön får han. Som vanligt utnyttjar dom folk och kallar det praktik. Och städning!!!!  varför inte utnyttja honom på sånt som han kan.
Jag blir inte  klok på arbetsförmedlingens metoder. Men det är väl inte meningen heller. Varför han inte ska äta lunch här är för att han inte vet när lunchtiden är. Vi får väl se hur det blir fortsättningsvis.

I alla fall ska jag montera tröjan nu. Vi får höras senare. Hej då!

Internationella kvinnodagen

Har ni tänkt på så många speciella dagar det finns nu för tiden. Det är kvinnodagar, världsbokdagen, minnesdagar över  terrorism och förintelsen m m. Så har det väl inte varit jämnt eller hur? Ska man hålla rätt på dessa dagar har man det man gör.
 Jag är inte feminist utan humanist. Det betyder att jag är för alla människor ovasett kön, hudfärg, religion osv.  Men visst är kvinnor viktiga men inte viktigare än nåt annat. En del är ju så feministiska att jag vill gråta. Jag har försökt uppfostra mina barn till humanister. Ibland vet jag att det brister men med åren hoppas jag att det blir bra.

Det brister också för mig. Ta igår kväll när Star Pilots blev utslagna av Carolin af Ugglas. Då kände jag mig inte som humanist utan som satanist. Förlåt för det. Som tur är går de elaka tankarna över fort. De var då borta i morse. Satt nog i mina onda fötter i stället. Synden straffar sig själv heter det ju.

På grund av värken blir det ingen bio för mig idag. Får väl se lite friidrotts EM istället. Vi fick ju en guldmedalj igår genom Johan Wissman på 400 m. Så bra han är!!!!

Nu ska jag vila en stund så får vi höras senare. (Det blir väl jag som hörs) Kram till er från mig.

Från det ena till det andra

I går var inte de bästa av dagar. Kände mig ganska risig. Hade ont överallt och var så trött. Hade tänkt att jag skulle handla men det fick jag skippa. Sov mest hela eftermiddagen. På kvällen såg jag en dansk film som heter "Efter bröllopet". Huvudrollerna spelades av Mads Mikkelsen och Rolf Lassgård. Filmen var ganska bra fast det hände inte så mycket, men den var sorglig. Bra skådespel av Mikkelsen och Lassgård.
 Rolf Lassgård har jag ju träffat personligen här i Älvsbyn när dom spelade in "Jägarna". Jag jobbade extra på Sparta och filmteamet bodde ju där. En stor människa både kroppsligen och själsligen.
 
Har nyss löst melodikrysset det var ganska lätt denna gång. Det är ju lätt när man kan och kan man inte är det svårt. Så är det.med hela livet. Ska göra en lätt lunch och sen ser jag idrott på TV. Först blir det skidsprint och sen friidrotts EM. Under tiden stickar jag. Ni tror väl att denna tröja till Freya aldrig blir klar. Men jag ser ju slutet och jag hinner ju för den ska bli klar före jul. Tror jag hinner. Hm!

Måste kanske se melodifestivalen i kväll. Det är ju förlorarnas afton. Andra chansen som det heter. Men jag drar mig för att se det. Jag kan inte höra af Ugglas sjunga eller vad man nu kallar det. Är Johan Becker värd att jag ser programmet? Eller förstår han mig? Jag kan kanske rösta ändå. Han måste ju plågas mera som är på plats, så att säga. Är jag elak nu? Ja!

Från det ena till det andra så flyttar Röda Korsets Kupan in sin affär till en butik mitt över gatan här. Då kommer jag säkert att vara där mycket. Jag älskar loppis och auktioner. Har faktiskt gjort en del fynd på Kupan. I sommar ska jag försöka ta mig till nån auktion. Det var länge sen. 

Ja nu är det bäst jag börjar med lunchen. Vi får höras sen. Ha en bra lördag! 

Jag sjunger Mikis sånger

Igår hade jag en härlig dag ute. Solen riktigt värmde så jag kunde inte låta bli att sätta mig en stund på rullatorn och sola. Man kände riktigt att livsandarna återvände till en vintertrött kropp. Men idag har jag inte sett till solen. Den vilar väl sig idag.
Själv ska jag tvätta idag. Jag har inte så mycket tvätt men tvättar en gång i veckan för att det inte ska bli mycket. Tiihör väl inte mina nöjen direkt att tvätta men det måste göras. Är glad att jag kan göra det. Skönt att man kan sköta sig själv med det mesta. Det jag inte kan göra får Matte eller Isabel ta hand om. Tur att man har barn. Tycker kanske inte dom.

Satt och kollade mina cd-skivor och fann Sven-Bertil Taube sjunger Mikis Theodorakis. Köpte den för några år sen. Hade LP:n från 1975 och spelade den om och om igen. Kunde alla sånger utantill och när jag nu spelar cd.n, så kommer texterna tillbaka.
Musiken är Mikis och de flesta texterna är poeten Nikos Gatsos och G Seferis som sedan fått svensk text av bl a Lars Forssell. Mikis var en stor idol för mig när det gäller det politiska på 60 och 70 talet. Han var en representant för vänstern och satt i grekiska parlamentet men gick under jorden vid militärkuppen 1967. Han bildade en motståndsgrupp och sattes i fängelse med tortyr men en fransk journalist lyckades föra ut honom ur landet till Frankrike 1970. Efter diktaturens fall återvände Mikis till sitt älskade Grekland. Och jag spelar de vackra sångerna och sjunger med.

                                   
                         En ung Mikis Theodorakis.

Han lever fortfarande i Grekland och är i 80-årsåldern och grekerna sjunger hans sånger än. De gamla minns och de unga har hört berättas om Mikis och hur hans sånger blev till. T ex Brevet, Stranden, Den förrådde m m.
                                                                     
                                                                       
                                                                          Dagens Mikis.
Ikväll ska jag spela Sven-Bertil Taube sjunger Mikis T. och minnas tillbaka 30-40 år. Då vet ni vad jag gör i kväll. 
Ha det så bra!
                   

4 mars

Idag är det den 4 mars. Om min pappa hade levt idag hade han fyllt 99 år. Ingen omöglighet om man tänker på hans fysik när han levde. Mina barns kusin, Katrin, fyller 39 år idag. Hon föddes på pappas 60-årsdag.

Solen skiner idag och det är inte så kallt. Ska ut och göra byn osäker, behöver handla lite mjölk och bröd. Har svårt att slita mig från stickningen. Det är ju så när man ser slutet på det man stickar.

Jag har gått med i Face Book. Det var Mattes förslag att jag skulle gå med där. Vet inte riktigt vad det ger men jag provar väl.

Hade tänkt gå på bio  söndageftermiddag och se "Män som hatar kvinnor". Få se hur det blir, har ju läst boken och den var jättebra. Så bra så man blev arg när den var slut. Ja inte arg precis men lite småtjurig. Dom ska ju göra en film på de två andra böckerna också.
I morse när jag vaknade spelade dom Hotel California med Eagles på radion. Kan man få en bättre start på dagen?

Minns början på 80-talet då jag gillade Ulf Lundell. Såg två konserter med honom. Den ena var en utomhuskonsert i hällande regn. Men nog stod man där och blev genomsur men glad. Nog har man sett en del konserter, de flesta när man var tonåring.
T ex Jerry Williams, Rockande samen, Little Gerhard, Umberto Marcato, Lill Babs, Siv Malmkvist, Rock Olga bl a och på senare år Bruce Springsteen. Det var tider det. Nu sitter jag och kollar konserter på TV passar mig bättre nu, ingen trängsel och ingen stress. Man kan bara njuta av musiken.

Nu ska jag börja med lunchen och sen ska jag ut. Vi får höras i morgon så ha det så bra!

Tankar

Har lyssnat på radion om rättegången i Gällivare (Caroline-fallet). Den åtalade håller fast vid att det var en olyckshändelse att han dödat henne. Fast han sen skjutit henne två gånger efter det hon var död. Va, jag fattar inget. Vad
är det för fel på en del?  Är det svårt att stå för de man gör och sen sova gott på nätterna?

Sen är jag lite sur på radio Norrbotten, dom pratar så mycket skit. T ex Kevin Borg bad väl aldrig om att bli Årets Norrbottning och nu jämställs han med om Bruce Springsteen kom till Luleå och borsta tänderna där, så skulle han kunna bli Årets Norrbottning. Själv är jag ju bara en inflyttad sörlänning, nästan som en invandrare. Ibland gör det ont när man får höra all skit på radion. Eller gå på en Lulehockeymatch i Luleå och hör Luleklacken skrika ut sitt hat. Dom hatar allt. Bra förebilder, eller hur? Jag är ju farmor till en hockeyspelare, Oscar. Hoppas att han inte råkar ut för detta hat.

                                                    


I dag ska jag inte ut nåt utan jag ska sticka på Freyas tröja. Har börjat med ärmarna så det är snart klart om jag sätter igång.  Skulle behöva dammsuga men får se hur det blir, om orken finns kvar på eftermiddagen.
Ska göra tunnpannkakor till lunch, det gillar ju Matte. Sen blir det kyckling med ris till middag. Har börjat göra veckomatsedel. Det är enklare att följa den än att undra vad man ska göra till mat dag efter dag. Enklare att handla också. Ja nu ska jag göra ett ryck så får vi höras i morgon. Kram till er alla!!


Mörkagatan

När jag ser ut genom fönstret tvärs över gatan är det bara mörkt. Huset över gatan är altid mörkt. Ibland ser man en ljusglimt i ett fönster men för det mesta är det mörkt. Eftersom det är ett hyreshus är det konstigt. Endera är folk aldrig hemma eller så bor dom i mörker. Jag har bott här  ca  tre år och det är mörkt för jämnan. På sommaren är det naturligtvis ljust eftersom det är ljust dygnet om. Men på vintern är det mörkt.  Det är så tråkigt med detta mörker och i stället för Storgatan skulle man kalla gatan för Mörkagatan.

Melodifestivalen var ju i går och Johan Becker kom till andra chansen. Vad jag tyckte om de låtar som gick direkt till finalen vill jag inte säga. Vi får se hur det blir.

Har varit och ätit tårta hos Tova. Hon är så duktig så man blir så glad. Lilla kissen My är också duktig och gullig. Oscar följde med mig och Matte ner till byn. Han skulle se NHL-ishockey hos Matte. Sportlovet börjar ju i morgon så då är det fritt fram att vara uppe länge. Eventuellt ska han sova över hos mig. Han har ju koden till dörren så det går ju bra.

Nu har vi ju kommit in i mars månad så våren närmar sig men än är det mycket snö, men jag ser fram mot solgass och fräknar på näsan.   Ha det så bra govänner!!

RSS 2.0