Nyårsafton

Idag är det årets sista dag och man kan se fram mot en ny vår. Det är bara -10 idag. Visserligen snöar det men det är ju skönt att få en paus från kylan. Ska tvätta idag i förhoppning om att jag ska slippa städa tvättstugan före  att jag tvättar.

Matte ska äta hemma hos sig på lunchen. Han var inte så pigg i går, hade feber. Jag värmer på nån matrest. Till middag gör jag fläskfilé med potatisgratäng.

Jag  var så trött i går kväll men jag satt framför TV:n ändå. Såg Tess och Barnaby samt Vänner. Men nog höll jag på att somna flera gånger. Man är ju lustig som inte går och lägger sig på en gång när man är trött. Nej, då ska man tvinga sig att hålla uppe ögonen halvsovande. Eftersom jag ska tvätta idag blir det ju ingen eftermiddagsvila,  så då kan man undra om man orkar hålla sig vaken till det nya året. Det visar sig väl.

Det blir väl att se på TV som vanligt. På nian kl. 20 visar dom en italiensk dramakomedi, "Livet är underbart". Den är från 1997 och har fått bra kritik. På tvåan kl. 22.10 visar dom en dokumentär om Marlon Brando som jag ser. Han har ju varit en favoritskådis i min ungdom. Så ser min nyårsaftorn ut. Man är ju så van att vara ensam på såna här helger att man inte skulle orka med att göra nåt annat.

Lite skidor ska det väl bli, att titta på inte åka. Det är väl Tour de ski som sätter igång i morgon, tror jag. Den tiden är förbi då jag åkte skidor. Kan sakna det ibland. Men nu får jag njuta av andras framgångar. Dom är ju så duktiga och det är dom väl unt när man vet vilket jobb dom lägger ner på träning. Och snart är det OS. Gissa vem som sitter framför TV:n då? Men först ska jag fira nyår. Ni kan väl sända mig en tanke vid tolvsnåret när jag skålar i julmust. Sen hörs vi i morgon.

  GOTT NYTT ÅR mina vänner!     

Gamla spetsar och rosor

Nu är det -29. Men det finns kallare orter härikring. Och längre norrut är det under -30. Jag hade ju tänkt gå ut och handla men jag vet inte. Har svårt att andas när det är kallt så jag får nog be Matte om han vill handla lite, det nödvändigaste.

Igår kväll blev det TV för hela slanten. Först "Förnuft och känsla" på tvåan och därefter två engelska deckare på ettan. Avslutade med "Criminal minds" på femman. Sen blev det sköna sängen.

Vad ska man göra idag då? Man är ganska låst i kylan när man inte kan vara ute. Jag har ingen stickning på gång. Kanske jag sätter igång med ett par bäddsockor. Dom är ju roliga att sticka med spetsmönstret. Jag fick HM:s katalog för våren igår. Bl a Home spring, där hittade jag ett påslakanset (med rosor på) och en vit spetspläd samt ett örngott med spets på. Passar på min nya säng. Jag är ju så förtjust i spetsar. Har ju ganska många spetsar som min mamma har knypplat. Hade tänkt använda dom till kuddarna jag ska sy efter helgerna. Jag har ju köpt babylakan på Kupan som jag ska sy prydnadskuddar av, med spets på. Ska även måla på dessa kuddar. Kanske bli det rosor också. Det riktigt kliar i fingrarna att få sätta igång.

Appropå måla skulle ni fått se tavlan som Matte målade till Isabel och Johan. Den föreställde Alec och var så fin. Jag skulle också vilja ha en sån. Får väl önska till nästa jul.

Idag har Abel och Set namnsdag. Var inte det två barn till Adam och Eva. Jag tror det, Kain, Abel, Set och ett fjärde barn. Måste Googla på det.

Idag behöver jag inte laga lunch. Dom har öppnat Frasses före jul och vi ska prova deras hamburgare till lunchen. Har hört att det är gott. Till middag blir det julkorv med rödkål och potatis.

Ikväll ser jag "Tess" kl.20 på tvåan. Kl. 21 på ettan "Morden i Midsomer" efter det hinner jag se slutet på dansprogrammet på femman. Orkar jag, ser jag "Vänner" och "Criminal minds" på femman innan sängen får sällskap. Sen är det bara att drömma sig in i nyårsaftonen.

Ha det nu så bra så här i slutet på året. Vi får höras i morgon. Hej då!

Mycket snö har vi nu

Idag snöar det inte, än. Men det är -19 grader. Men man kan i alla fall säga att vi har massor med snö. Jag är så himla trött att jag skulle kunna sova hela dygnet. Det blir ju inte så mycket läsa för mig. Så fort jag lägger mig för att läsa så slocknar jag. Varför?

Såg första delen på "Collision" i går. Ett underligt upplägg för en polisserie. Men det kan nog bli spännande i fortsättningen. Nästa del är i kväll. Sen såg jag "Den engelske patienten", jag har sett den förut men det var den enda jag kunde se. Det var min måndagkväll. Inte mycket att skryta om direkt. Och inte blir det nåt bättre i kväll.

Jag ska se fortsättningen av den där serien och sen "Kommisarie Lewis". Innan dess blir det korsord som jag gör i sittande ställning, för att hålla mig vaken. På eftermiddagen blir det att sova en stund innan middagen.

Till lunch blir det rester och till middag prinskorv och mos. I morgon måste jag väl ut i kylan och handla lite till nyår. Vad det jag inte än.

I nyår händer  inget speciellt för mig. Jag ska tvätta på nyårsafton i tron att jag ska slippa städa efter nån annan i tvättstugan. Det brukar jag få göra numera. Särskilt än som bor på våning två. Man vill spy när man kommer till tvättstugan. Klaga ska man ju inte göra för det är ju inte fint. Man ska bara bita ihop och städa. Värst är ju tumlarn. Den är så full i svart ludd. När det inte finns en dammsugare så är det svårt att få bort. Golvet kan man ju sopa och vaska. Men tumlarn är svår. Men vad gör man, jag vill inte tvätta mina skita kläder förrän jag har städat. Konstigt eller hur?  Men nu är jag redan på nyårsafton fastän det bara är tisdag.

Tänker mig några månader framåt, när dom har öppnat kafét i Lomtjärnsparken och man kan sitta där och bara njuta av försommaren. Oj vad jag längtar! Och det kommer lita på mig.

Ska snart börja med maten. Vi får höras i morgon som vanligt. Ha en bra dag! Hej då!

Värnlösa barns dag

Den här dagen hette förr "Menlösa barns dag". Precis som om det någonsin funnits några menlösa barn. Menlösa vuxna har det alltid funnits. Bra att dom bytte namn på denna dag.

Det snöar i dag och är 11 minusgrader. Det ska visst snöa i ett par dagar enligt radions väderlekstjänst. Nu får vi för all snö som regnade bort på senhösten. Det gör väl inte mig nåt. Det är bara att vara inne. När det snöar är det ju odugligt att gå med rullatorn. Och än har mycket snö okommit (finns det ordet).

Igår kväll såg jag  "Damernas detektivbyrå". Den var ganska rolig. Det är en amerikansk serie men den utspelar sig i Botswana. Den visar på, hur smart en kvinna kan vara när hon löser gåtor. Att serien går på ettan är ju ett plus. Då slipper man dessa reklampausar. Sen såg jag CSI på femman. I kväll vet jag inte vad jag ska se. Det börjar visst en ny serie på ettan. Den heter "Collision" och är en brittisk krminalserie. Kanske jag ser den.
Men innan det ska jag se "Skidskytte" på kanal 24, kl 18.30 eller på Eurosport kl 18.

Till lunch idag blir det tunnpannkaka och till middag laxpudding. Ska snart koka potatis till laxpuddingen. Jag köpte gravad lax till jul och den är osprättad. Tänkte använda den till puddingen. Skirat smör till detta och det blir gott. 

Har ju börjat på en ny bok av Anna Jansson, "Inte ens det förflutna" heter den. Har kommit på att hon använder mycket medeltida historia från Gotland när hon skriver sina deckare. Tror att den här boken handlar mycket om Gotska Sandön, som är ett naturreservat. Men jag har nyss börjat så jag får se.

Nu ska jag duscha innan jag börjar med maten. Sen får dagen ge vad den kan till mig. Hoppas ni får en bra dag. Vi får höras i morgon. Hej då! 
   

Tredjedag jul

Söndag och även tredje dag jul. När jag var ung och ogift for man alltid på dans denna dag. Det var dans i Medåker tre mil hemifrån. Massor med folk och dom flesta kände man. Roligt var det och inte så många som var fulla. Man ville ju aldrig dansa med dom som var fulla, utan då blev det nobben. Ofta skjutsade min pappa oss dit och hämtade oss efter dansen. Ja det var tider det.

Igår kväll såg jag "Stjärnorna på slottet" på ettan. Det var ett sånt där lösa korsords program. Alltså jag slökollade samtidigt som jag löste kordord.  Sen fortsatte jag med andra och sista delen av "Stenhuggaren", så där tyckte jag om den. Sen blev det "Da Vinci koden" med Tom Hanks. Sevärd men lite trög handling. Det tyckte jag om boken också. Avslutade med "Mannen med oxpiskan", Clint Eastwood i en västern. Såg inte den från början men jag har sett den förut. Clintan är en favorit hos mig. Tycker han gör så bra filmer, både framför och bakom kameran. Efter detta var det en annan Clintanfilm, en Dirty Harry. Men då var jag tvungen gå och lägga mig, för jag var så trött.

Har just inget att göra idag, mer än mat och disk. Blir väl att läsa en stund också. I kväll ser jag "Damernas detektivbyrå" på ettan. Jag tror att det är ett pilotavsnitt för det håller på 1 timme och 45 minuter.

Jag börjar längta efter Vinterstudion. Nog skulle det sitta fint med en skidtävling på TV. Vill inte minnas att SAIK fick stryk i hockey i går mot Södertälje. Just nu är dom sämst. Dom saknar nog ungdomarna som spelar i junior-VM.

Undrar vad man ska laga till lunch. Blir nog pasta med nånting till. Har nästan hela julskinkan kvar, tar nog den till middagen med legymsallad och potatis. Ja, jag får se hur det blir.  Jag ser nu att det snöar. Får nog sopa balkongen innan det blir för mycket.

Sen ska jag ha en skön söndag hoppas ni har det också. Hörs i morgon!

Annandag jul

Det är visst kallt i dag. Jag har inte kollat men enligt FB ska det vara så. Jag ska nog inte ut. Väntar Jocke och hans familj på fika på eftermiddagen.  Har gjort en mjuk chokladkaka och jag har pepparkakor och två andra sorters kakor. Blir det nu för kallt så kanske dom inte kommer. Visserligen har dom en Volvo men bilarna far så illa i stark kyla. I morgon far Jocke och Oscar tillbaka till Skellefteå. Oscar ska på ett träningsläger (tror jag det var).

Igår åt vi bruna bönor till middag. Det var så gott. Mycket gör att man inte äter det så ofta. Vi ska värma upp dom som vart kvar till lunchen.

Igår kväll såg jag "På spåret". Det var första gången jag var duktigare än dom tävlande. Och det berodde på att dom var urkass, inte på att jag visste mer. Efter det såg jag första delen av Camilla Läckbergs deckare "Stenhuggaren". Den var så där. Andra delen är i kväll. Bra var däremot nästa film "Offside", en svensk film. Den var underhållande och man kunde känna igen vissa saker. Allt detta visades på ettan.

Jag har löst melodikrysset för en stund sen. Det var lätt och det är ju tur det, så man klarar av det. Den dag man inte klarar det kanske man har blivit senil. Det ligger inte i släkten att bli det, får hoppas att man klarar sig. Man har ju så många andra krämpor så det räcker. Det är ju inget man kan göra nåt åt.

Nu ska jag börja med lunchen. Ni har det väl skönt och är lediga förstår jag. Njut av livet! Och var snälla mot era medmänniskor, även om dom är utlänningar. Hörs i morgon! Hej då!

Juldagen

Ja så var julafton avklarad för detta år. Vi for 12.20 från Älvsbyn mot Luleå. Tankade gjorde vi i Antnäs och sen var det Björkskatan nästa. Där blev vi varmt mottagna och helst av hunden Milo som blev överlycklig när vi kom. Alec var så lycklig för att tomten skulle komma. Han hade fått en julklapp på morgonen, en gubbe, som han visade för oss. Som vanligt såg vi Kalle Ankas jul och sen åt vi. Det var jättegott men man orkar ju inte äta så mycket som man vill, tyvärr.

Och sen kom Tomten. Alec blev så lycklig och visade tomten var han kunde sitta. Tala om att han fick paket. Mycket var kläder, som han behövde, men nog var det mycket leksaker och spel, även pussel och skidor. Han fick också en frän hatt som han blev så gullig i. Han tackade tomten och kramade honom. Det var ju som vanligt Matte som var tomte och konstigt nog blev han inte avslöjad.  Jag fick en pläd, en mugg, en julbock, en tavla, en bok som Tova skrivit. Jag hade ju redan fått sängen av Isabel. Matte och Jocke. Sen spelade vi ett spel och drack kaffe. Vid åttatiden for vi hem och det var skönt att komma hem också. Både Matte och Johan skulle ju jobba juldagen, så dom behövde vila. När jag kom hem såg jag en julkonsert och kommisarie Lewis på ettan och sen var det dags att sova.

Sov till nio. Idag har jag inget måste jag ska göra. Jo, jag ska koka bruna bönor. Vi äter alltid bruna bönor på juldagen. Nu blir det bara jag och Matte som äter det. Jocke och hans familj ska äta hos Pernillas farmor.
Det är -18 i dag så jag tror att jag håller mig inne. Alltid är det väl nåt på TV. På ettan ikväll är det en svensk deckare. Måste kolla Tv-programmet sen. Vet inte om Matte kommer till lunch. Men kommer han så har jag kokat några ägg. Så han får äta mackor med ägg, sill och skinka. Bönorna blir till middag.
 
Hoppas ni har det lika skönt som jag denna juldag. Ska nu lägga mig och läsa en stund. Vi hörs i morgon. Hej då!

Julafton

                                              
Just uppstigen från sängen. Sitter här med mitt kaffe och min ostmacka. Det har snöat mer i natt och jag väcktes av traktorn som skottar. Ska snart duscha, vi ska fara till Luleå vid tolvtiden. Ska först äta lunch och det blir den obligatoriska risgröten med en skinkmacka. Jag är ingen älskare av gröt men mina ungar gillar gröt. Det är bara att gilla läget.

Gjorde Janssons i går kväll, den som jag ska ha med mig till Isabel. Har kokat ägg på morgonen och dom ska också med.

Spelade bingolotto men vann inget. Det var nära hela tiden men det fattades en för att fylla en rad. Så är det, men man kan ju inte vinna om man inte satsar. Det var många som blev glada och det är ju huvudsaken.

Jag har inte så mycket att skriva om i dag. Återkommer i morgon för att berätta om hur min julafton var. Det ska bli roligt att se Alec och hans glädje över julklapparna. Jag pratade med honom i telefon i går och då höll han på att rulla köttbullar. 

Ha det nu så bra mina vänner  och ät inte för mycket julmat men njut!    GOD JUL! 

Dan före dan

-14 och det har snöat lite mer. Fastän jag inte har så mycket att göra så känner jag mig stressad. Tvättar idag och jag har varit på affären och köpt lite frukt och godis, i fall att det kommer nån unge som är godissugen. Man ska ju inte gå ut med julen, heter det.

Träffade en massa bekanta ute. Dom var som jag ute för att handla nåt i sista minuten. Var in på Facebook förut och där var det en massa julhälsningar till höger och vänster. Alla är ju så vänliga så här före jul. Tror jag gör Janssons i kväll så har jag gjort det och slipper stressa i morgon bitti. Vi ska ju fara till Luleå efter det att vi har ätit lunch i morgon. Ska bli kul att umgås en stund.

Hör och häpna jag har köpt en bingolott i dag. Det är till i kväll då det är uppesittarkväll. Brukar inte spela på det numera, men ikväll ska jag göra det. Annars händer det väl inte så mycket så här dan före dan. Ska snart ner i tvättstugan och hämta min tvätt. Sen är det tid för maten. Blir bara hamburgare och pommes frites för enkelhetens skull.

Nu ska ni vara snälla så att tomten kommer till er i morgon. Jag har ju fått en klapp redan. Den bästa tänkbara.
Hoppas jag hinner skriva nåt i morgon bitti. Ha det nu så skönt mina vänner så hörs vi!


Det drar ihop sig

Det drar ihop sig mot jul. Idag -11 och lite snålblåst, och nu är det vitt på backen. Bara att vänta på tomten som kommer på torsdag (om man har varit snäll). Om vädret och temperaturen tillåter far jag och Matte till Luleå för att fira julafton med Isabel, Johan och Alec samt hunden Milo. 

Nyss har jag gjort kycklingsallad  på kycklingen som blev kvar i går. Det blir lunchmaten i dag. Jag vet inte vad jag ska hitta på i dag. Har inget "måste" att göra. Tar det lugnt, har snart läst ut boken så jag kanske gör det. Sen blir det väl att lyssna på radion.

Nu blev min dator knäpp så jag blev tvungen att stänga av den abrupt. Nu är jag i gång igen, få se om den vart frisk igen. Ni vet gamla kärringar och gamla datorer är på ett ut. 

Så har vi då ätit lunch. Det är mörkt ute. Detta eviga mörker. Men det kan man inte göra nåt åt. Tror nog att jag lägger mig en stund med boken. Funderar på om jag ska servera resterna av chili till middag eller om jag gör en chorizzogratäng. Kanske det blir chili eftersom jag har kvar baguetter från lunchen. 

Nu gjorde jag ett uppehåll eftersom jag fick främmande. Eller främmande var det väl inte, det var Jocke med sina två telningar, Oscar och Tova som kom med julklappar. Det blev att fika lite och sen for Jocke och Oscar till ishallen där Oscar skulle träna friåkning. Tova stannade kvar här under tiden och hon åt middag med mig och Matte. Hon är så klok den ungen. Nu har dom hämtat henne så jag sitter här och skriver igen.

I kväll ser jag ett engelskt drama på ettan, "Glädjens hus" från 2000. Den visas kl. 21.45 så jag hinner läsa en stund innan dess. 

Gjorde skinkan i går och den vart jättegod. Jag skar en skiva som jag smakade på. Hm!!! Nu har jag bara Janssons att göra som jag ska ta med mig till Luleå. Ska göra en röra också som är god till lax och sill, den ska också med. Nu ska jag sluta plåga er nåt mer för i dag. Ha det så hörs vi i morgon!  

Årets mörkaste dag

-10 och lite snöigt. Sitter här och andas ut efter dammsugningen. Tur att jag inte har större lägenhet när jag ska städa. Tänker på när ungarna var små och vi bodde i hus. 5 rum och kök i två våningar. Men då var jag frisk så då var det ingen match att städa. Men jag skulle inte vilja göra det i dagens läge. Många bäckar har runnit sen dess.

Ska snart ta hand om skinkan och sen laga lunch. Nu har jag ätit upp pencillinkuren och jag kan säga att svullnaden har gått ner betydligt men nog är det lite svullet än. Har inte så bra tillit till kåvepenin sen jag ätit det förut. Men det kan jag inte göra nåt åt. Ekonomin tillåter inte nåt mer läkarbesök denna månad.

Igår kväll såg jag en film på TV. Det var en gammal film "David Copperfield". Jag har sett den förut, är väl en klassiker. Jag gillar såna där filmer, utan våld men lite gammalmodiga. Undrar om dom visar "Fanny och Alexander" i jul. Dom brukar ju göra det och jag brukar se den. Det är som att dom visar "Ivanhoe" (stavas det så) på nyår. Det hör som till helgen.

I dag är det mörkt ute men det ska väl vara det, denna dag. Årets mörkast dag är det. Nu vänder det (och inte den dag jag skrev det sist, radion lurade mig då). Nu är det bara att se framåt mot ljusare tider. Jag riktigt längtar mot våren. Tänk då kan man vara ute, sitta och prata med vänner som man stöter på. Härligt, och snart händer det! Men först ska vi väl ha jul.

Till lunch i dag blir det spartanskt. Bullens med potatismos. Till middag blir det kyckling med ris.

Hade tänkt måla lite i dag. Var på Gårdings i lördags för att köpa vit och blå textilfärg. Men hör och häpna, en färghandel som inte för textilfärg. Dom hade bara textilfärg som man färgar kläder i tvättmaskinen. Får väl höra om dom har det på Öbergs Inredning. Annars har jag inte mycket att göra. Kanske jag börjar sticka sockar till nästa jul. Det kallas för framförhållning.

Nu är det slutskrivet för idag. Hör traktorn som skottar snö här utanför. Verkar ha kommit snö som ska bort från gatan. Sätter in en bild på min favorittomte.

                                                    

Nu ska ni ha en bra måndag och stressa inte fastän julen står för dörren. Kram på er alla vänner och andra också. Hej då!

Fjärde advent

                                      
I dag är det 15 -grader. Jag har varit ute på balkongen med bröd och Matte satte ut två stora talgbollar till fåglarna. Så fort vi gått in var det en hoper fåglar där som tacksamt började äta. Skönt när man kan göra nånting för omvärlden om än det bara är små fåglar.

Hade tippat en kupong stryktips men fick bara åtta rätt, så tji vinst. Annars skulle det ha suttit bra med ett extra tillskott så här före jul. Har kollat vinterstudion på TV och nu är det hockey mellan Sverige och Finland. Sverige leder med 1-0.

Vi åt kräm och mjölk samt mackor till lunch. Har gjort chili till middag. Det ska smaka gott. Jag vet  inte om det är nåt på TV i kväll. I går var det bara skit i mitt tycke. Hade tänkt se en film på tvåan. Men den verkade vara så tråkig så jag orkade inte fortsätta se den. Det blev så att jag läste i stället. Men nånting ska det väl vara att  se i kväll. Tror det är nånting på nian, en deckare. Annars blir det boken igen. Tur att jag har bunkrat upp med böcker till julhelgen, i fall att det blir tråkigt på TV. 

Ha nu en trevlig fortsättning på söndagen så får vi höras i morgon. Hej då!

 

Usch så dyrt

Fick nästan slag när jag och Matte var och handlade i går på Konsum. Över 2000 kronor kostade det. Kollade kvittot när jag kom hem och nog var det rätt. Men jag tycker att allt har blivit dyrare så här framför jul. Jag bokför ju allt som jag handlar och kan se att Konsum är dyrare än Ica. Det enda jag ser som Konsum är billigare på är mjölk. Tio öre billigare per liter mot Ica. Varför jag handlar på Konsum är ju för att dom har ett bredare sortiment. Men det får vara slut på det nu. Jag är inte i en sån sits att jag kan försörja koperativet. Trodde det var medlemmarnas affär, men så verkar det inte vara längre.

Blev helt slut efter handlingen trots att jag hade hjälpreda med mig. Trots att jag handlade så mycket fick jag ändå gå på Ica idag för att handla mat till veckan som kommer. Så då gick det 500 kronor till. Undrar hur den här månaden ska gå?

Löste melodikrysset i morse. Det var bara julsånger i krysset. Ganska lätt var det. Har sett lite på TV. Vinterstudion var det med skidskytte, sprint i längdskidor. Den enda pallplats Sverige fick var Jesper Modin som blev trea i sprint. Bra där!

Julklapparna är jag färdig med. Det blir spel och pussel till Alec. Han är ju mycket för att spela kort t ex. Så det passar nog honom. Matte ska till Boden med några kompisar i kväll så jag behöver inte laga middag. Blir att lata mig. Ligga och läsa blir skönt få se om jag hittar nåt att se på TV i kväll. Annars blir jag kvar i sängen och lyssnar på radion. Funderar på om jag ska sätta in TV-n i sovrummet. På sätt och vis skulle det vara skönt. Fortsätter att fundera.

Hoppas ni får en skön lördagkväll. Jag ska då ha det. Hej då!


Trött

Trött till tusen. Jag har inte sovit så bra i natt, trots min nya säng. Har haft benet högt upp pga svullnaden och det var inte bekvämt kan jag säga. Hade ingen känsel i foten i morse. Skulle önska att nån slog ett hårt slag i min skalle så att jag tuppade av för evigt. Ja nu tog jag väl i, men så känns det. Kan inte ens glädja mig åt att det är löning i dag. Då är det illa. Ska ta en dusch så kanske jag piggnar till.

I går eftermiddag låg jag och läste och sen kom Matte med pizza. Såg bara på TV en liten stund för jag ska ju ligga så mycket som möjligt. 

I dag måste jag handla för kylen och frysen är så tomma. Det är inte så kallt i dag. I morse -20 men nu -11.  Snart måste jag ta fram varmjackan, den som jag fick av Anki. Den är så varm att det måste vara över 10 grader när man har den på sig, annars svettas man. Nu har jag duffeln när jag är ute. Den är nog varm, fast än den är tio år gammal.

Hade en rolig dröm i natt. Jag var på Röda Korset med en granne och jag köpte tre väskor. Varför jag skulle ha tre väskor fattar jag inte. Dom såg ut likadana, som min granne sa. Men jag var envis så jag köpte dom. Vilka drömmar man kan ha.

Har inte så mycket att skriva i dag får spara till i morgon. Hoppas ni har det bra. Nu är det ju snart jul och då ska vi vara snälla och glada, eller hur? Vi hörs!!!!!


Gråsparvar och andra stannfåglar

Lika kallt i dag. Var ut på balkongen nyss med en kartong hundmat. Jag sparar matrester till Susannne. Dom har tre jakthundar och matresterna som jag sparar har dom att blanda ut hundmaten med. Passar mig bra för jag hatar att slänga bort mat. Därför fryser jag ner resterna i påsar som Susanne hämtar då och då. Nu behöver jag platsen i frysen när jag ska handla i morgon. Därför var jag ut på balkongen. Det kändes kallt!

Jag ska tvätta i dag. Jag tvättar varje vecka för att jag ska slippa ha så mycket tvätt varje gång. Det är gott om tvättider för dom flesta har egen maskin hemma. Men det har jag nog skrivit förut.

Till lunch blir det rester. Matte får äta makaronilåda och jag äter bogfläsk med potatis. Till middag vet jag inte än men det löser sig.

Tänk om en vecka är det julafton. Hoppas att det inte är så kallt då när vi ska åka till Luleå. Nu har det ju varit blida hela hösten, men naturligtvis ska det vara kallt när man ska nånstans.  På radion i morse sa dom att det var 37 grader kallt i Vaimat. Det ligger mellan Kåbdalis och Jokkmokk och där har jag passerat många gånger, vet att det är ett annat kallhål. Tur då att vi bara har 20 grader. Och skönt vara i en varm lägenhet.

Det blir mycket läsa mellan tvättstugebesöken i dag. Har inte så mycket annat att göra. Tänker inte baka nåt särskilt. Jag får väl inte så mycket främmande just juldagarna.

Undrar var småfåglarna är såna här kalla dagar? Man ser dom inte. Har dom nånstans att bo? Stackars dom vad dom ska frysa i den här kylan. Man kan ju undra hur dom håller värmen. Jag vet inget om fåglar men det måste ju funka för dom. Dom kan ju inte bara frysa ihjäl. Får väl googla och se om jag får nåt svar.

                                     
Vet ni vad jag fick för svar? Jo, när det blir kallt flyger dom nånstans där det är varmare. En del fryser ihjäl. Man ska mata dom med fet mat som jordnötter och talgbollar. Nyss var det en liten gråsparv på balkongen som åt på en av talgbollarna som jag har där. Får ladda upp med mat åt dom till jul. Ska även sätta ut ljus eller marschaller så kanske det blir lite varmare för dom.

Nu ska jag dra mig mot tvättstugan. Jag hör av mig i morgon. Tänk att det är helg igen. Ha det govänner!Kyligt i dag

I dag är det 19.2 grader kallt och det snöar. Är det inte konstigt att det snöar fastän det är så kallt. Nu är man ju så ovan med kyla så jag är nog inne idag. Annars brukar Älvsbyn vara ett kallhål. Oftast brukar dom säga på radion "Kallast i landet Älvsbyn med .....grader." På sommaren kan det vara varmast i landet. Men i dag var det Naimakka som var kallast med 37 grader. Naimakka ligger långt upp i landet vid finska gränsen. Jag har aldrig varit där och längtar inte dit heller.
Jag vaknade vid åttatiden. Jag tror att jag börjar vänja mig vid min sköna, nya säng. Bra det, annars måste jag nog ställa klockan för att inte sova bort hela mitt återstående liv. Duschade, gjorde kaffe och bredde en hård macka med ost. Satte mig vid datorn och kollade posten och läste tidningen. Alltså den vanliga proceduren på morgonen.
Såg en film på ettan i går kväll. Den heter "Slutet på historien". Ett engelskt-amerikanskt drama från 1999. Jag såg den men jag tyckte inte den var nåt speciellt bra. Hade lika gärna kunnat se nåt annat.
I kväll ser jag dansen på femman. Matte kom med glass som han köpt från glassbilen, Sundborn heter glassen. Får snaska till dansen i kväll. Jag såg aldrig "Vänner" när det gick förut, så nu ser jag reprisen på femman varje vardag.
Har börjat på boken "Först när givaren är död" av Anna Jansson. Handlingen utspelar sig på Gotland. Har inte hunnit så långt så att jag kan säga om den är bra eller inte.
Ska skriva en handlingslista till fredag. Matte följer mig på affären. Han får packa ner varorna i påsar så slipper folk bli tjuriga för att det tar lång tid för mig. Onödigt så här före jul när folk ska vara snälla.
I går blev jag orolig för min granne. Såg att han inte tagit in tidningen. Den stack upp ur brevinkastet. Jag ringde på men inte ett ljud hördes där inne. Jag ringde en som vi båda känner och hon skulle forska om var han var. Sen ringde hon och sa att han låg på lasarettet. Kanske dom tycker att man är nyfiken, men jag blev bara orolig. Han har ju ingen fru och inga barn och sällan främmande. Men jag ser honom nästan varje dag när jag går ut och det var ett tag sen jag såg honom. Folk får tycka vad dom vill. Jag måste döva mitt samvete först av allt.
Idag gör jag korv i ugnen och potatismos till middag. Frysen och kylen börjar vara tomma nu. Tur att det är löning på fredag. Nu ska jag ta itu med nåt nyttigt. Vi får väl höras i morgon, guldsprutedagen. Hej då från kylan.

Jag läser skvaller

Åtta grader kallt i dag och lite snö. Sov till halv tio. Var ju tvungen att vila ut efter min arbetsamma dag i går. Matte skjutsade mig till vårdcentralen i går och hämtade mig efter provtagningen. Lämnade av mig vid biblioteket där jag hämtade två böcker som var reserverade. Det var två böcker av Anna Jansson, deckare med titeln "Först när givaren är död" och "Inte ens det förflutna". Sen lånade jag en bok av Andrew Taylor "I det tysta". Det är ingen deckare .

Hade ju god tid på biblioteket för jag skulle inte vara på fotvården förrän kl. 14. Dom har mycket tidningar där så jag satt och läste "Allt i hemmet", "Amelia" osv. Upptäckte att tidningarna innehöll mest annonser. Man kan säga reklamtidningar. Strax för två gick jag till fotvården och då fick jag veta att det blivit en dubbelbokning så jag fick vänta ytterligare än timme. Där läste jag "Hänt i veckan", två nummer. Man kan ju undra var jag har varit når allt som jag läste om i tidningarna har hänt. Vem som är med vem, vem som varit där och gjort det. Orkar nån hänga med? Knappt jag gör det. Skönt var det i alla fall att få fötterna omskötta.

Sen blev det Ica och där bjöd dom på kaffe med lussekatt. Tur för mig som bara hade ätit frukost på morgonen. Det var så gott. Handlade och gick hem. När jag kom hem var klockan 16.35. Då var det bara att steka upp lite fläskpannkaka till middag. Tur att jag hade det så jag hann få maten klar före fem.

Efter maten kom Pernilla med en kartong julsaker som jag haft på deras vind. Den ska jag bära i källaren. Jag pyntar ju inte så mycket till jul i min lilla lägenhet. Men det var roligt att se dessa saker. Många minnen väcktes.

Såg lite på TV. Bl a "Livet i Fagervik" och "Vem tror du att du är?" Men jag var så trött att däckade strax.

I dag vet jag inte vad jag ska hitta på. Blir nog en innesittardag. Har inget som jag ska handla och längtar inte ut direkt. Nu har jag ju tre böcker att läsa också. Ska sätta tänderna (ögonen) i den första efter lunch. Sen får det väl ge sig vad som händer. I morgon får ni väl veta, om ni ids läsa då. Ha det så bra nu så hörs vi!

10 dagar till dopparedan

Då var det måndag igen. Efter en skön sömn steg jag upp redan vid sjutiden. Tog medicin och sen gjorde jag kaffe och en hård korvmacka. Finns det nåt godare än brungräddat Leksandsbröd med falukorv på. Det är min favorit när det gäller mackor. En annan favorit till kaffet är rostat bröd med citronmarmelad men bäst är den första.

Har nu duschat och klätt mig. Ska ju på vårdcentralen och ta prover och se om jag ska få guldsprutan på torsdag. Det får man hoppas på. Matte kommer från jobbet och ska skjutsa mig. Det är en ganska jobbig backe när man ska gå till vårdcentralen. Brant och lång och jag har svårt att gå i backar, nästan svårare nedför än uppför. Är det också halt är det mycket riskabelt. Skulle inte vilja stå på öronen där. Är less på att tillbringa julen på sjukhus.

I går kväll var det ett ganska tråkigt TV-utbud. Helgerna brukar vara sämst. Tur att det är måndag igen. Visserligen börjar det vara juluppehåll för flera program. Men nånting ska väl vara kvar. En del kanaler kör mest repriser nu till jul och över helgdagarna. Det finns ingen tanke på de människor som är ensamma och bara lever för TV-n. Jag har läsningen i alla fall. Och i dag ska jag till biblioteket. Äntligen! Så då är julen räddad. Julafton tillbringar jag hos Isabel och hennes familj på Björkskatan i Luleå. Sen vet jag inte. Träffar väl Joakim och hans familj nån dag. Matte blir väl hos Isabel på julafton. Så långt som till nyår vill jag inte planera.

Funderar på om jag ska klä om soffan innan vår. Bara jag får tag på lämpligt tyg till en billig penning. Kanske är detta det svåraste?  Tygaffären här är inte den billigaste. Kanske jag kollar nån katalog. Dom brukar ju ha femmeters klipp ganska billigt. Men det måste vara tjockare än gardintyg. Tål att tänka på.

Nu måste jag nog göra mig klar fär avfärd. Det är 8 grader kallt i dag och ganska mörkt. Härligt att det blivit lite kallare. Om ni vill hörs vi i morgon. Ha det!

Lucia

                                                    
                                    SANKTA LUCIA LJUSKLARA HÄGRING

Tredje advent är det denna söndag. Det har kommit några snökorn i natt och det är ca 5-6 grader kallt. Nån lucia har jag inte sett.Men så har jag bara varit inne hela dagen och sett på TV. Skidskyttestafetter och längdsprint.

Gjorde en fläskpannkaka till lunch. Vid tretiden var jag så trött att jag var tvungen att lägga mig en stund. Äter fortfarande pencillin så jag skyller på det. Benet är fortfarande svullet men kanske inte så mycket, känns lite hårt, ungefär som om det var av cement.

I morgon var det ju meningen att jag skulle bada men jag får hoppa över det på grund av benet. Måste i alla fall till vårdcentralen för prover. Ska vara där 11.30. Sen ska jag till fotvården kl 14. Undrar om jag måste hem i mellan eller om jag kan gå på biblioteket och vänta där. Kanske det blir för länge att vara där. Om det inte var så nödvändigt med fotvården skulle jag ringa återbud. Måste tänka mig för i framtiden när jag bokar tid så det inte blir så mycket på samma dag.

Till middag i dga kokar jag bara makaroner. Värmer sen på köttfärssås som blev över i fredags. Det får duga när man är fattig så här framför jul. Det var så mycket räkningar förra pensionen och jag kan tacka min lyckliga stjärna att jag slipper julklappsköp. Det skulle inte gå numera.

I kväll blir det väl nånting på TV. Har inte kollat än vad det är som visas men alltid är det väl nåt som faller i smaken. Ska kolla om det är nån lucia som visas. Jag sov ju i morse då dom brukar vis luciatåg.

                                        

Sätter in en gammal bild på Oscar och Tova när dom firade Lucia i Petbergsliden. Det är ju några år sen men jag tycker dom är så söta på denna bild. Nu ska ni ha en skön luciakväll. Jag tänker en extra tanke på mina vänner i kväll. Ha det så bra så hörs vi i morgon. Hej då!

Fruktlördag

Vaknade strax före nio efter ännu en skön sömn i min nya säng. Upp och tog medicin och gjorde frukost. Satte mig vid datorn och kollade posten samt läste Piteå-Tidningen.

Där var en artikel om att pensionerna ska sänkas och skatterna höjas för pensionärerna. Värst drabbade blir de som bara har folkpension och lite ATP. Samtidigt kommer hyrorna höjas och bostadsbidragen sänkas för pensionärer. En del kommer inte att ha till hyran. Det finns ju de som har höga pensioner och dom kommer inte att känna av detta så mycket. Det är skamligt, när dom som har byggt upp välfärden i det här landet måste vara med och rasera densamma. Självmorden kommer att öka bland pensionärer, stod det i artikeln. Dom gamla är bör stolta för att gå till socialen och be om hjälp. Dom skäms. Kanske det är en uträkning från regeringen, att det blir billigare om dom gör sig av med de gamla (ett besparningssätt).

Det har blivit mycket skidor idag. Skidskytte och längdåkning. Fantastiska damer vi har i spåret, Helena Jonsson och Charlotte Kalla. Även Marcus Hellner var ju bra i dag. Det blev några timmar framför TV-n. Matte var och åt lunch mitt i TV sändningen. Till middag blir jag ensam, Matte ska till Boden.

Oscar spelar hockey i Norsjö i dag och Jocke är med honom där. Vädret är som i går. Ingen ljusning där inte. Jag hade tänkt gå ut en sväng och köpa mjölk, men Matte kom med mjölk så då skiter jag i det. Ska snart lägga mig en stund och njuta. Håller på att läsa Hemsöborna för säkert tionde gången. I brist på bröd heter det ju. Till jul ska jag ordna nåt läsbart. Fick ett tips på en bok i går kväll på TV. "Det blödande hjärtat"av Andrew Taylor. Verkar vara en bok i min smak.

På TV i går såg jag först "Morden i Midsomer", fortsatte sen med "Billly Elliot" en engelsk film från 2000 som jag sett flera gånger. Efter det en film med Jane Fonda från 1985 "Agnes av Gud" (inte toppenbra men ändå sevärd). Efter det skulle jag gå i säng men då fastnade jag i en film som heter "Kill me again" från 1990. Det blev filmkväll för mig i går till kl.02.

Ikväll ska jag se "I mördarens spår" på nian. Det är en serie (engelsk) och naturligtvis spännande så det gäller att inte missa fortsättningen från förra lördagen. Till detta en apelsin och kanske ett granny smith-äpple. Gott i mörkret!

Nu väntar sängen en stund så jag säger natti-natti, höres i morgon!


En ny säng

Jag har redan fått två julklappar. Först en cd från Håkan och i går en ny säng från Matte och Isabels familj. Sängen var så skön att jag sov ända till kl.nio utan att vakna nån gång under natten. Annars brukar jag vakna vid 6 tiden och somna om. Men inte denna gång. Och nu känns jag utvilad för en gångs skull. Längtar till eftermiddagen då jag ska sova middag.

Vad ska hända i dag? Inget är planerat. I går kom Isabel, Alec och Milo.Det blev mycket lek och skratt. Isabel klippte mig och färgade mina vita ögonbryn. Matte kom till middagen och då bar dom upp sängen som Isabel hade på släpet. Dom skruvade ihop den och bäddade. Sen bar dom ner den andra sängen i källaren. Vid sjutiden for dom hem, Isabel till Luleå och Matte till Björkgatan. Sen såg jag på TV.

Benet är kanske lite mindre svullet men inte helt bra. I dag är det en vecka sen jag började med pencilinet och jag ska äta det en vecka till. Så det kanske blir bra. Nåt bad blir det nog inte på måndag däremot fotvården har jag tid till kl 14. Före det provtagning 11.30. Dålig timing från min sida. Men det är på måndag.

Ikväll är det final i Idol. Men varför se det när jag inte sett dom andra deltävlingarna. Däremot ser jag skidskytte- sprinten på förmiddagen. Och i kväll Morden i Midsomer. Före dess ska jag dammsuga, göra köttfärssås och vila.

 Vädret i dag är som vanligt med en kallgrad och grått. Nu har dom sagt att det ska bli kallare så få se då om det blir nåt juligare. Bäst att jag gör nåt nyttigt nu så jag kan se skidskyttet. Fram med dammsugaren. Hoppas ni har det bra och får en skön helg.
                                                 Hej då alla!

Nobeldagen

Kändes inte så härligt att vakna i dag. Har benet blivit smalare, kanske en aning men inte mycket. Har drömt att jag har tvättat hela natten, så jag var så trött när jag vaknade. Skulle kanske behöva sova längre men har inte tid för det. Nu har jag just ätit frukost och ska snart in i duschen.

Eventuellt kommer Isabel och Alec på eftermiddagen. Kanske följer Johan med om han hunnit sluta på sitt arbete innan dom far. Jag ska blir klippt och det ser jag fram emot. Hatar när håret blir oregerligt. Lägger inte ner så mycket tid på att ordna frisyren. Då är det bra att vara korthårig. Rufsa om det lite så är det bra sen.

Såg dessa fantastiska dansare i går kväll på TV. Jag är så glad att få se hur dom anstränger sig och deras passion för dansen. Jag har alltid varit en dansande människa men numera tittar jag bara. Känner ändå rytmen i blodet.

Idag är det Nobeldagen då man på TV får se utdelningen av Nobelpriset. Är inte så intresserad så att jag sitter och tittar. Bra att det finns såna snillen som gör fantastiska saker. Men det är ju över min nivå så att säga. Skulle gärna önska att jag kunde skriva så bra så att jag fick priset i litteratur. Men det är ett önsketänkande.

Till middag gör jag en rätt med bacon, chorizzokorv, ris, majs, lök, tomater, paprika och bearnaise. Man steker baconet och korven i bitar tillsammans med löken. Blandar ner det kokta riset och resten av ingredienserna och sätter det i ugnen för en sista touch. En bra rätt som räcker till många.

Sen rånade dom Handelsbanken i Råneå i går. Rånarna är på fri fot ännu. För några veckor sen rånades Handelsbanken här, men dom rånarna blev snabbt tagna, när dom tältade i skogen här utanför  byn. Hur dum får man vara. Tälta i skogen mitt i vintern. Den ena rånaren hade dansskor på sig. Bara det är ju misstänkt. I skogen rör sig ju folk hela tiden, i alla fall här omkring. Så snabbt blev dom tagna. Rånarbytet var fyra miljoner. Vet inte om man ska skratta eller gråta. Brott lönar sig inte!

Har inte kommit iväg till biblioteket ännu. Jag suger verkligen efter en bok att läsa. Men nu blir det inte förrän måndag jag kommer iväg. Ska på fotvården då och det är i samma hus. Det blir att göra två flugor osv...

Nu drar det mot duschen. Ni får nog en bra dag och säkert jag också (jag nekar skriva "oxå"). Jag är nog den sista att använda svenska språket på nätet. Det är väl ett skämt när folkpartiet tycker att invandrare ska lära sig svenska innnan dom får stanna i Sverige när inte svenska folket kan svenska. Kolla nätet eller vilken chat som helst. Är det svenska?

Ha det bra så hörs vi! Hej då!

Gruvarbetarstrejken

Grådisig dag och en plusgrad. På radion i dag, P4 norrbotten, pratar dom bara om gruvarbetarstrejken som startade 1969 denna dags datum. Nog har jag ett minne av den fast jag inte bodde här uppe då. Jag bodde i Åtvidaberg och jobbade som ekonom på Facit AB. Det var mitt första ekonomjobb efter skolan. Minns att jag tyckte jag tjänade mycket. Jag var frånskild med ett barn och levde gott på den lön jag hade. Det var en stor arbetsplats. På tjänstemannasidan var det ca 5000 anställda. Vet inte hur många det var på verkstadsgolvet. Facit var då ett familjeföretag men under min tid blev det sålt till Eletrolux under Gunnar Werténs ledning. Och det sanerades mycket bland personalen då. Jag var kvar där tills 1974 då vi flyttade upp till Norrland.

Det jag minns mest av Facit -tiden var fotbollen. ÅFF var svenska mästare flera år i rad och jag jobbade ihop med stjärnorna. Bl a Ralf Edström, Benno Magnusson, Roland Sandberg, Kent Andersson mm. Veine Wallinder var också en bra fotbollsspelare och honom kände jag sen realskolan. Jag hade gratis sittplats på läktaren alla hemmamatcher och jag var där. Det händer att jag längtar tillbaka till den tiden. Då var det inga moln på min himmel.

Tillbaka till nutiden är då himlen jämngrå och mörk. Jag sov mig igenom gårdagen, så inte kom jag ut. Hoppas tröttheten går i graven snart och byts ut mot lite piggelin. Har två piroger i frysen som jag tar ut och värmer på till lunch. Har gjort pizzasallad till detta.

Ska tvätta klockan ett. Så det blir ingen lur idag. Drar iväg till affären under tiden som maskinerna går. Måste fylla på förrådet så vi får nånting att äta. I kväll ser jag "Morden" på TV. Efter det "So you think you can dance".

Ha nu en bra onsdag så hörs vi i morgon. Hej då!

Mot ljusare tider

Tisdag morgon. Har ätit frukost och ska nu duscha. Matte kommer på lunch strax efter 11.30. Hinner bara göra pilsnerkorv med mos, tack vare att jag sov så länge. Idag ska jag försöka ta mig till biblioteket samt hämta paketet på Ica. Ingen synlig skillnad på mitt ben. Men det tar nog sin lilla tid, så svullet som det har varit. Bara att stå ut.

Isabel ringde i går kväll och det är så roligt att prata med henne. Sen fick jag ett brev från Dalarna. Det var en singel som en barndomskamrat sjungit in. Bra låtar, bra sjungit. Det blir julens skiva. Sista julen fick jag en från Michael Michailoff men det här är ju annat. Lite mera min musik så att säga.

Så programmet "Mamma till en mördare" i går. Förstår att jag som ensamstående mamma, haft jättetur med mina barn. Dom har blivit fina människor trots att man har haft dåligt med pengar och inte har kunnat skämma bort dom, som jag hade önskat. Tack för det! Och tack mina fyra barn för att ni blev som ni blev.

Ikväll är det som vanligt desperata husfruar och brothers & sisters. Det är sista gången före jul.

Det är gråmulet idag bara 1 grad kallt. Mörkt är det i alla fall som det är den här tiden på året. Men nu har det ju vänt, så vi går mot ljusare tider. Härligt!

Ha det nu så bra så kanske vi ses i morgon. Hej då!

Det får gärna bli lite kallt

Kring nollan idag, Vintern väntar på sig. Hur trött kan man bli. Jag skulle kunna sova dygnet runt. Får riktigt ta mig i kragen för att komma upp ur sängen. Väntar fortfarande på att svullnaden på vänster ben ska gå bort. Det är så obehagligt och det känns som om jag kommer emot med benet hela tiden. Undrar om Kåvepenin är rätt sort. Har för mig att jag har ätit det förut och att det inte gjorde nån verkan. Men jag kan ju ha drömt det.

Skulle behöva gå på biblioteket och hämta två böcker som jag har beställt. Jag har också ett paket från apoteket som väntar på mig på Ica. Få se om jag orkar ta mig ut idag.

Matte satte upp fyra tomtar i fönstret åt mig i går. Det blir nog allt julpynt för mig. Kanske nån tomte på bordet. Jag skulle verkligen vilja ha tillbaka en jul från förr. Med gran och mistel och hela alltet. Men det är en svunnen tid. I alla fall hemma hos mig.

Matte kommer inte på lunch. Han är på nåt nytt jobb och vet inte lunchtiden. Till middag steker jag skivor från skinka och till det stekt potatis. I kväll blir det väl bara att se på TV om jag inte har hämtat böckerna. Men innan dess blir det en lur i sängen. Gäsp!

Det händer ju inte så mycket i mitt liv så jag har inte mycket att skriva om. Och då är det bara att låta bli.  Hoppas det händer nåt kul för er! Vi hörs i morgon. Hej då!

Andra advent

Drygt två veckor kvar till jul. Längtar jag? Nej det kan jag väl inte säga. Minns hur man längtade som barn. Första december satte mamma upp ett papper vid sängen, med datum fram till jul. Det var två kolumner på papperet. En för snäll och en för stygg. Varje kväll frågade man mamma "Har jag varit snäll idag?" Hade man det, fick man dra ett streck i den snälla kolumnen. Och vice versa. Vad jag kommer ihåg var man alltid snäll (?). Detta papper sa mamma att hon skickade till tomten. Man ansträngde sig verkligen för att vara snäll och det kunde vara svårt för mig som var så uppfinningsrik och full av bus. Men tomten kom då alltid med klappar, så man hade nog varit snäll.
                                                  
Jag skriver det här på morgonen för Vinterstudion sätter igång vid tiotiden, tror jag. Det är väl stafetter i dag i skidskytte och lagsprint i längdåkning.

Det blir risgröt till lunch i dag och kyckling till middag. Till kycklingen gör jag grönsaksris, tycker det passar.

Ska inte ut idag om än vädret är som i går. En svag vind från syd blåser och det är bara ett par grader kallt. Fasar för att det ska bli slask igen, hellre då kallt. Vid jul brukar det ju vara kallt här, kring 30 minus. Men 10 räcker.

Till kvällen vet jag inte vad det blir. TV förståss men inte vad jag ser på. Tur att jag har korsord att lösa i fall att! Tänd nu två ljus och ta en pepparkaka så hörs vi i morgon, ny vecka, nya utmaningar!
                                                    Hej då!

Vinterstudion börjar

Idag ska jag försöka låta bli att gnälla, fast det är svårt. Sov till nio fast då hade jag varit uppe vid femtiden och tagit medicin. När jag ätit frukost så var det klart för att börja med melodikrysset. Det var enkelt. Inget huvudbry denna dag.

Sen var det tid för Vinterstudion på TV. Började med skidskytte damer och sen var det sprint längdskidor. Efter det var det skidskytte herrar, men då gick jag ut i det snöiga vädret. Inte var det kallt ute, bara ett par grader. Jag satt faktiskt ute en stund vid Ica.

Matte var i Umeå och kommer inte tillbaka förrän vid sextiden. Så det blev en enkel lunch till mig. Värmde bara på ärtsoppa. Jag handlade lite men egentligen var det ett paket från apoteket jag skulle hämta. Naturligtvis hade jag paketavin kvar hemma. Försökte få ut paketet ändå, men se det gick inte. Bra att dom är försiktiga men alla i Älvsbyn vet vem jag är (alla känner apan osv) men inte hon i kassan på Ica. Jag visade leg. men det gick inte ändå, jag skulle bara behöva gå hem efter avin. Jag har svårt att gå så det får bli en annan dag. (Var detta gnäll?)

Ska bara steka köttfärs med lök till middag. Kokar potatis till och gör en sallad. Igår kväll såg jag en film på ettan som handlade om upptäckten av aids. Det var en pratfilm. I kväll vet jag inte vad det blir. Brukar se på nian på lördagar. Får kolla vad det är i kväll. Skulle behöva vila en stund, får se hur jag hinner. Ni ska ha en skön lördagkväll. Hej då!

Det är ros

Ännu en fredag men nu en vintrig sådan. 12 minus ute och lite snö på backen. Har nu börjat på en kur antibiatika som ska vara i 14 dagar. Det var ingen propp, tack ock lov, utan en ros. Skönt för mig som slapp åka tillbaka till Piteå. I går blev det bara att vila för mig. Tack vare Matte som är så snäll mot sin mamma slapp jag ut. Han var på apoteket och hämtade ut medicin samt han handlade på Ica. Tänk om alla hade så uppoffrande barn då skulle livet vara lättare för många gamlingar.

Nu har jag två böcker liggande på biblioteket och väntar på att jag ska hämtade dom. Jag tror att jag ska försöka ta mig ut idag. Kanske svullnaden på benet går ner och det blir lättare att gå. Nu ska jag i alla fall duscha och sen laga nåt till lunch. Kanske blir det ärtsoppa. Det är ju som om soppa passar på kalla vinterdagar.

Skulle behöva ta av golvet också. Men man ska väl inte ta ut sig direkt. Visserligen är det mycket skidsport i morgon på TV, men jag tror att jag hinner ta golvet då också. Annars är det ju inte hela världen om jag måste skjuta på det.

I kväll börjar "På spåret" på ettan. Nya programledare är det också. Kristian Luuk och Fredrik Lindström är det. Måste vara svårt att ta över efter Oldsberg och Helberg. Dom hade ju blivit så folkkära. Nu kommer jag inte att se programmet i kväll utan jag ser reprisen. Det är ju "Morden i Midsomer" och det kan jag inte missa.

Jag ska ringa återbud till festen på söndag. Känner mig inte på festhumör direkt och sen är jag ganska fattig, pga av alla läkarbesök och taxiresor. Känner att jag väntar med fest tills jag är friskare. Nu får jag väl roa mig med att mjölka min kor på FB. En sorglig sak som hände i går........Skellefteå fick stryk av Brynäs i hockey. Bläh! Men inget att deppa för, ta nya tag  och kom igen SAIK!

                                Ha en skön fredag! Hej då!

Ros eller propp?

Precis när jag hade fått fram bloggen på datorn i går så kom Barbro för att titta på mitt ben. Det blev att hon skjutsade mig till vårdcentralen för att en läkare kunde titta på benet. De tog ett blodprov som var possitivt och pga att dom inte kan ta ett ultraljud i Älvsbyn så var jag tvungen att åka till Piteå Lasarett. Och där togs en massa prover i form av blod och EKG. Vid niotiden fick jag åka hem (efter det att jag fått en spruta med blodförtunnande) och så ska läkaren ringa mig i dag och är det då ros jag har får jag pencillin. Annars är det en propp och då måste jag åka tillbaka till Piteå för ultraljud. Barbro, du försvann så snabbt på vårcentralen, så jag hann inte tacka dig. Tack Barbro! Jag hoppas att det är ros jag har för jag har ingen längtan att åka till Piteå.

Det blev som ingen ordningen med maten i går. Tur att jag hann tvätta innan. När jag återkom från Piteå stekte jag ett par ägg som jag åt till hårt bröd med kaviar. Det var ungefär det enda jag hade hemma. Såg sen TV en stund men däckade snart. Väntar nu på doktorns samtal under förmiddagen. Helst skulle jag vilja gå och lägga mig igen och sova. Jag är så trött. Ingen ide att jag skriver nåt mer nu. Ha ni en skön dag!

                                                       Hej då!

Oscar

Idag har Oscar namnsdag. Jag älskar Oscar, han är en go kille och farmors bästa vän. Kommer ihåg när han var 2 år och bara han var vaken, smög omkring i mitt sovrum med mina läsglasögon på näsan och kollade mina grejer.  Jag låg i min säng och tittade genom ögonfransarna på vad han höll på med. När jag sen sa kryp ner här under täcket hos farmor, gjorde han det och suckade av välbehag. Nu är han snart 13 år men lika go.  Grattis Oscar!

Igår kväll snöade det och än ligger snön kvar. Minus 4 grader är det. Skulle varit skönt vara ute idag men jag får vara inne. Inget rullatorföre direkt och sen är det mitt ben som svullnar upp jättemycket. Matte tycker jag ska gå till doktorn , men när jag hade betalat räkningarna denna månad blev det inte några doktorspengar över. Det är väl så regeringen har räknat ut det. Ge mindre pensioner så inte pensionärna kan söka läkarhjälp och dör, så sparar vi in pengar. Så att vi kan sänka skatterna för höginkomsttagarna. 

Inte nog med det. Fick ett brev från Länstrafiken i går. Fr o m i dag ska man ringa Länstrafiken när man ska åka färdtjänst. Ska man åka till Konsum och handla ska man även boka tillbakaresan. Så då är det viktigt att man tar reda på hur mycket man ska handla och hur lång kö det är till kassan så att man kan passa tiden. Snart ger jag upp det här krångliga livet. Stackars alla som är ändå äldre och kanske är lite glömska. Dom försöker klara sig hemma, men detta gör ju inte att det blir lättare. Taxi hade ingen aning om detta och dom tror inte att det kommer att fungera. Verkar inte klokt i mitt tycke.

Till lunch i dag värmde jag bara upp chili som var kvar sen i helgen. Tog fram sista öringen ur frysen som jag lagar till middag. I morgon måste jag nog handla lite. Jag har dåligt med matlusten nu, har varit så några dagar. I morse åt jag inte frukost och det brukar jag jämnt göra. Drack bara vatten. Man kan inte tvinga sig att äta. Maten bara växer i munnen och allt smakar samma sak. Suck! Blir man smalare då? Knappast!

TV i kväll blir det samma som alla andra tisdagar, desperata och brothers & sisters. Det ser jag. Sätter in en bild på Oscar och Tova när dom var mindre och bodde i Petbergsliden. Goa, snälla ungar.
                                   Ha det å bra, hörs i morgon!

                                 

RSS 2.0