Jag sjunger Mikis sånger

Igår hade jag en härlig dag ute. Solen riktigt värmde så jag kunde inte låta bli att sätta mig en stund på rullatorn och sola. Man kände riktigt att livsandarna återvände till en vintertrött kropp. Men idag har jag inte sett till solen. Den vilar väl sig idag.
Själv ska jag tvätta idag. Jag har inte så mycket tvätt men tvättar en gång i veckan för att det inte ska bli mycket. Tiihör väl inte mina nöjen direkt att tvätta men det måste göras. Är glad att jag kan göra det. Skönt att man kan sköta sig själv med det mesta. Det jag inte kan göra får Matte eller Isabel ta hand om. Tur att man har barn. Tycker kanske inte dom.

Satt och kollade mina cd-skivor och fann Sven-Bertil Taube sjunger Mikis Theodorakis. Köpte den för några år sen. Hade LP:n från 1975 och spelade den om och om igen. Kunde alla sånger utantill och när jag nu spelar cd.n, så kommer texterna tillbaka.
Musiken är Mikis och de flesta texterna är poeten Nikos Gatsos och G Seferis som sedan fått svensk text av bl a Lars Forssell. Mikis var en stor idol för mig när det gäller det politiska på 60 och 70 talet. Han var en representant för vänstern och satt i grekiska parlamentet men gick under jorden vid militärkuppen 1967. Han bildade en motståndsgrupp och sattes i fängelse med tortyr men en fransk journalist lyckades föra ut honom ur landet till Frankrike 1970. Efter diktaturens fall återvände Mikis till sitt älskade Grekland. Och jag spelar de vackra sångerna och sjunger med.

                                   
                         En ung Mikis Theodorakis.

Han lever fortfarande i Grekland och är i 80-årsåldern och grekerna sjunger hans sånger än. De gamla minns och de unga har hört berättas om Mikis och hur hans sånger blev till. T ex Brevet, Stranden, Den förrådde m m.
                                                                     
                                                                       
                                                                          Dagens Mikis.
Ikväll ska jag spela Sven-Bertil Taube sjunger Mikis T. och minnas tillbaka 30-40 år. Då vet ni vad jag gör i kväll. 
Ha det så bra!
                   

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0