Gruvarbetarstrejken

Grådisig dag och en plusgrad. På radion i dag, P4 norrbotten, pratar dom bara om gruvarbetarstrejken som startade 1969 denna dags datum. Nog har jag ett minne av den fast jag inte bodde här uppe då. Jag bodde i Åtvidaberg och jobbade som ekonom på Facit AB. Det var mitt första ekonomjobb efter skolan. Minns att jag tyckte jag tjänade mycket. Jag var frånskild med ett barn och levde gott på den lön jag hade. Det var en stor arbetsplats. På tjänstemannasidan var det ca 5000 anställda. Vet inte hur många det var på verkstadsgolvet. Facit var då ett familjeföretag men under min tid blev det sålt till Eletrolux under Gunnar Werténs ledning. Och det sanerades mycket bland personalen då. Jag var kvar där tills 1974 då vi flyttade upp till Norrland.

Det jag minns mest av Facit -tiden var fotbollen. ÅFF var svenska mästare flera år i rad och jag jobbade ihop med stjärnorna. Bl a Ralf Edström, Benno Magnusson, Roland Sandberg, Kent Andersson mm. Veine Wallinder var också en bra fotbollsspelare och honom kände jag sen realskolan. Jag hade gratis sittplats på läktaren alla hemmamatcher och jag var där. Det händer att jag längtar tillbaka till den tiden. Då var det inga moln på min himmel.

Tillbaka till nutiden är då himlen jämngrå och mörk. Jag sov mig igenom gårdagen, så inte kom jag ut. Hoppas tröttheten går i graven snart och byts ut mot lite piggelin. Har två piroger i frysen som jag tar ut och värmer på till lunch. Har gjort pizzasallad till detta.

Ska tvätta klockan ett. Så det blir ingen lur idag. Drar iväg till affären under tiden som maskinerna går. Måste fylla på förrådet så vi får nånting att äta. I kväll ser jag "Morden" på TV. Efter det "So you think you can dance".

Ha nu en bra onsdag så hörs vi i morgon. Hej då!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0